SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’ya bir mayın temizleme sistemi daha teslim edildi

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’ın Ukrayna’ya ziyareti kapsamında, Ukrayna Devlet Özel Ulaştırma Servisine DOK-ING MV-10 mayın temizleme sistemi teslim edildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’ya bir mayın temizleme sistemi daha teslim edildi

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 6-7 Şubat tarihlerinde Kıyiv’de temaslarda bulunmak üzere savaşın başlamasından bu yana dördüncü kez Kıyiv’e geldi.

Borrell’ın Ukrayna’ya ziyareti kapsamında, Ukrayna Devlet Özel Ulaştırma Servisine DOK-ING MV-10 mayın temizleme sistemi teslim edildi. Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen AB-Ukrayna Zirvesi'nde açıklanan Ukrayna'daki insani mayın temizlemeye yönelik 25 milyon Avro tutarındaki destek paketi çerçevesindeki en son teslimat olarak kaydedildi.

Borrell mayın temizleme sisteminin teslim edilmesine ilişkin “Ukrayna saldırgana karşı savaşırken aynı zamanda yeniden inşa ediyor. Mayın operasyon operatörleri, kurtarılmış toprakları Rus saldırganlarının geride bıraktığı ölümcül mayınlardan temizlemek gibi son derece tehlikeli ama önemli bir görevi üstleniyorlar. Bu Avrupa ekipmanıyla Ukraynalı mayın temizleme işçilerinin çalışmalarını daha güvenli ve daha verimli hale getirmekten onur duyuyoruz. Birlikte hayat kurtarmaya yardımcı olabilir ve Ukrayna için daha iyi bir geleceğe katkıda bulunabiliriz" dedi.

Ukrayna Devlet Özel Taşımacılık Servisi İdaresi Başkanı Tümgeneral Bohdan Bondar ise "Avrupa Birliği'nin yardımlarına minnettarız. Bu ekipman, kuvvetlerimizin yeteneklerini artıracak ve istihkamcıların işgal altındaki toprakları daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde temizlemesine olanak tanıyacak. Rus saldırganlığı Ukrayna'da birçok patlayıcı nesneyi geride bıraktı ve mayınların temizlenmesi onlarca yıl alacak. Teknolojik çözümler bu çalışmayı hızlandıracak” açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği’nin resmi sayfasında mayın temizleme sistemi MV-10’a dair bilgiler ise şu şekilde yer alıyor:

“Mayın temizleme sistemi MV-10, Anti-Personelin yanı sıra Tanksavar mayınlarını ve diğer patlamamış mühimmatları da temizler ve özellikle geniş alanları tedavi etmek için uygundur. Uzaktan kumanda sayesinde kullanımı özellikle güvenlidir. Dik yamaçlar da dahil olmak üzere saatte 4000 m2'ye kadar mayın temizleme kapasitesine sahiptir. AB'nin mayın temizleme desteği aynı zamanda MV-10 sistemi üzerinde çalışacak Ukraynalı operatörlere yönelik özel bir eğitim kursunu da içeriyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.