SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Rusya, Kırım Tatarlarının ve Ukrainlerin kimliklerini Kırım Yarımadası’ndan silmeye çalışıyor

Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı’nda, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı açtığı dava görülüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dairesi Başkanı Oksana Zolotaryova, mahkemede yaptığı konuşmada işgalci Rusya'nın Kırım'a bir ırk ayrımcılığı rejimi getirdiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2023 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2023 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Rusya, Kırım Tatarlarının ve Ukrainlerin kimliklerini Kırım Yarımadası’ndan silmeye çalışıyor

Lahey’deki Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nda, 6 Haziran 2023-15 Haziran 2023 tarihleri arasında, Ukrayna'nın Nisan 2017'de Rusya'ya açtığı davada kamuya açık duruşmalar gerçekleşiyor. Ukrayna'nın "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme" kapsamında açtığı davada, Ukrayna’yı temsil eden heyete Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da katılıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dairesi Başkanı Oksana Zolotaryova, Uluslararası Adalet Divanı’nda dün yaptığı konuşmada, Rusya’nın Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme'yi ihlal ederek Kırım'a bir ırk ayrımcılığı rejimi getirdiğine dikkat çekerek Rusya’nın Uluslararası Adalet Divanı’nın iki kararını görmezden gelmeye devam ettiğini vurguladı.

“RUSYA KIRIM’A BİR IRK AYRIMCILIĞI REJİMİ GETİRDİ”

Rusya’nın yalan söyleyerek Kırım’da güya tüm milletlerin eşit bir şekilde yaşadığını iddia etmeye çalıştığına dikkat çeken Ukrayna temsilcisi, “Rusya’nın eşitlik ‘görüntüsü’ korkunç gerçeği gizleyemez; Rusya, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme'yi (CERD) ihlal ederek Kırım'a bir ırk ayrımcılığı rejimi getirdi.” ifadelerini kullandı.

RUSYA, KIRIM TATARLARI VE UKRAİNLERİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Zolotaryova, Rusya’nın Kırım'da Kırım Tatarlarını ve Ukrainleri kaçırarak, işkence uygulayarak onlar üzerinde bir korku ve sindirme ortamı yarattığını, Kırım Tatar halkının temsil oraganı Kırım Tatar Milli Meclisini (KTMM) yasakladığını, KTMM üyelerine baskı uyguladığını belirtti. Ayrıca Ukrayna temsilcisi, Rusya’nın Kırım Tatarlarını evlerinde keyfi aramalar yaparak ve insanları alıkoyarak halkın anavatanlarında güvenli yaşama duygularını baltaladığını ifade etti.

“KIRIM’DA KIRIM TATARLARI VE UKRAİNLER ANA DİLLERİNİ ÖĞRENEMİYOR”

Yaptığı konuşmada Zolotaryova, “Rusya, Kırım’daki okullarda Kırım Tatar ve Ukrain dillerinden eğitim alma seçeneğini yok etti, bu topluluklar için önemli olan kültürel etkinliklerin düzenlenmesini imkansız hale getirdi, medyalarını ve gazetecilerini susturdular, kültürel miraslarını aşağıladı, kimliklerini Kırım Yarımadası’ndan silmeye çalıştı.” ifadelerine yer verdi.

“RUSYA ADALET DİVANININ KARARLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR”

Mahkemede, Rusya’nın yalanlarına dikkat çeken Ukrayna temsilcisi, “Rusya Federasyonu temsilcisi açılış konuşmasında küstahça ‘Rusya, BM Uluslararası Adalet Divanı'na büyük saygı duyuyor’ dedi. Ancak bu Uluslararası Adalet Divanı'nın ilgili davada iki geçici kararını hala görmezden gelmeye devam eden devlet temsilcisinin boş sözleri." dedi.

UKRAYNA RUSYA’YA KARŞI DAVA AÇTI

Ukrayna, 16 Ocak 2017'de Rusya'ya karşı BM Uluslararası Adalet Divanı'nda Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin ihlali nedeniyle dava açtı. Ukrayna Rusya’yı; yasa dışı silahlı gruplara silah ve diğer yardımların sağlanması, Malezya Havayollarına ait MH-17 sefer sayılı uçuşunun düşürülmesi, Mariupol ve Kramatorsk yerleşim bölgelerinin bombalanması; Volnovaha yakınlarında bir sivil yolcu otobüsünün bombalanması; Harkiv'de barışçıl bir toplantı sırasında saldırı düzenlenmesi, Ukrain ve Kırım Tatar topluluklarına karşı ayrımcılık, KTMM faaliyetlerinin yasaklanması, keyfi insan kaçırmaları, cinayetler, keyfi aramalar, alıkonulmalar gerçekleştirilmesi, Ukrain ve Kırım Tatar dillerinin öğretimine kısıtlama getirilmesi ile suçluyor.

BM ADALET DİVANI KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı, 19 Nisan 2017 tarihinde Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na karşı açtığı dava çerçevesinde ilk kararını açıkladı. Adalet Divanı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ulusal azınlıkları koruma amaçlı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ettiğinden dolayı Rusya’ya karşı sınırlayıcı tedbir uygulanmasını onayladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını açıklayan hakim Ronny Abraham, Rusya’yı, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanması dahil Kırım Tatarlarına karşı sınırlamalardan kaçınmaya mecbur tuttu. Ancak Rusya bu kararı hala görmezden geliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.