SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Rus paralı asker grubu Wagner’i uluslararası suç örgütü olarak tanıdı

Ukrayna Parlamentosu, birçok savaş suçuna imza atan Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'i uluslararası suç örgütü olarak tanıdı.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2023 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Rus paralı asker grubu Wagner’i uluslararası suç örgütü olarak tanıdı

Ukrayna Parlamentosu, Kremlin'e yakınlığıyla bilinen Yevgeniy Prigozın liderliğindeki Rus neo-faşist paralı asker şirketi Wagner Grubu’nu uluslararası suç örgütü olarak tanıdı. Dün düzenlenen genel kurulda oylamaya sunulan ve Wagner Grubu’nu uluslararası suç örgütü olarak tanıyan 8397 numaralı karar tasarısı için 333 milletvekili “evet” oyu kullandı.

Bununla birlikte Ukrayna Parlamentosu, dün yapılan oylamada  Rus özel askeri şirketlerini terör örgütü olarak tanıyan 3735 numaralı karar tasarısını kabul etti. Ayrıca ilgili tasarıda parlamento; Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), NATO Parlamenter Meclisi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Parlamenter Asamblesi, dünya ülkelerinin parlamento ve hükumetlerine Rus özel askeri şirketlerini terör örgütü olarak tanıma çağrısında bulundu.

WAGNER GRUBU

Kremlin Sarayı'nın yemek işini yönettiği için "Şef" lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin'e ait güvenlik şirketi Wagner grubu; Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerlerinin faaliyetleriyle tanınıyor. Putin'in yakın çevresinde yer alan Prigozhin, ABD'de seçimleri etkileme girişimi nedeniyle de Amerikan finansal yaptırımlar listesinde bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı, 26 Ocak 2022’de Rusya'nın savaş suçlarına imza atan paralı asker grubu Wagner'i uluslararası suç örgütü olarak tanıyarak bağlantılı kişi ve kuruluşlara yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.