SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Prigojin, Putin'i küçük düşürdü

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, Rusya'da Yevgeniy Prigojin'in başlattığı isyan hareketini ve ardından gelişen süreci değerlendirdi. Podolyak, Prigojin'in, Rusya'yı ve Putin'i küçük düşürdüğünü vurguladı. Wagner liderinin, şiddet tekelinin yalnızca Putin'de olmadığını ispatladığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Prigojin, Putin'i küçük düşürdü

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, Wagner lideri Yevgniy Prigojin’in başlattığı ayaklanma ve Rusya'da gelişen süreci değerlendirdi. Podolyak, Wagner liderinin Rus devleti ve Putin'i küçük düşürdüğünün altını çizdi.

PODOLYAK: PRİGOJİN, PUTİN VE DEVLETİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ

Podolyak, sosyal medya hesabından 24 Haziran 2023 tarihinde yaptığı paylaşımda, "Prigojin'den olağanüstü seçim... Neredeyse Putin'i devirdiniz, merkezi gücü ele geçirdiniz, Moskova'ya ulaştınız ve birdenbire... teslim oldunuz. Çünkü şüpheli bir üne sahip çok özel bir aracı (Lukaşenko), sabah sizin yok edilmenizi emreden adamdan (Putin) güvenlik garantileri sözü istedi. Ve son 24 saatte Putin seçkinlerinin korkusuna göre bu emir kesinlikle yerine getirilecek... Yine de faydasız değil: Prigojin, Putin'i ve devletini küçük düşürdü ve artık şiddet tekelinin olmadığını gösterdi…” açıklamasını yaptı.

ZELENSKIY: RUSYA, UKRAYNA'DA ASKERLERİNİ TUTTUĞU SÜRECE KAOSU BİTMEYECEK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya'da Wagner birlikleri ile Rus ordusu arasında yaşanan çatışmalar hakkında değerlendirme yaptı. Bugün yaptığı açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya'da açık bir zaafiyet olduğunu vurguladı. Zelenskıy, "Rusya Ukrayna'da askerlerini tuttuğu sürece kaosu bitmeyecek" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Şeytanın yolunu seçen herkes kendisini yok eder. Rusya'nın zayıflığı çok açık" ifadelerini kullandı. Zelenskıy, Putin'in yüz binlerce insanı savaşın içine attığını vurguladı ve Putin'e sert tepki gösterdi. Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'daki topyekun işgal girişimi ve saldırılarını hatırlatarak, Rus ordusunun Ukrayna topraklarında bulunmaya devam ettiği sürece kaos, acı ve sorunların devam edeceğini sözlerine ekledi.

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

WAGNER LİDERİNDEN GERİ ADIM

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı ile Moskova’ya ilerleyen Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin ile görüşme yaptı. Görüşmeden sonra Prigojin, Wagner birliklerinin geri çekildiğini açıkladı.

Lukaşenko ile görüşme yaptıktan sonra paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, "Wagner Grubu’nu dağıtmak istediler. 23 Haziran'da adalet için yürüdük. Moskova'nın 200 kilometre yakınına bir damla kan akıtmadan geldik. Artık kanın dökülebileceği sınıra geldik. Araç konvoylarımızı geri döndürüyoruz ve plana göre sahadaki kamplarımıza dönüyoruz" dedi.

PRİGOJİN, LUKAŞENKO’NUN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Lukaşenko’nun basın servisinden bu akşam yapılan açıklamada, “Görüşmeler gün boyunca devam etti. Sonuç olarak, Rusya topraklarında kanlı bir katliamın kabul edilemezliği konusunda anlaşmaya varıldı. Yevgeniy Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Wagner Grubu birliklerinin Rusya topraklarındaki hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için gerekli adımları atma önerisini kabul etti” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Wagner Grubu savaşçılarına güvenlik garantilerinin sağlandığı bir "ateşkes" önerisinin sunulduğu belirtildi.

PRİGOJİN BELARUS'A, WAGNER BİRLİKLERİ KAMPLARINA GİDİYOR!

Rusya'nın savaş suçlarının ortağı Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, dün Lukaşenko ile görüşen ayaklanmanın bitmesinin ardından Belarus'a gidecek. Wagner üyelerinin de yargılanmayacağı, Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapabilecekleri açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.