SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosu, Çerkes Soykırımı'nın tanınmasına ilişkin karar taslağı hazırladı

Ukrayna Parlamentosu "Rus İmparatorluğu Tarafından Gerçekleştirilen Çerkes Halkı Soykırımının Tanınması Hakkında" bir taslak hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosu, Çerkes Soykırımı'nın tanınmasına ilişkin karar taslağı hazırladı

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada) tarafından “Rusya İmparatorluğu tarafından Çerkes halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımın tanınmasına ilişkin Karar Taslağı” hazırlandı. Ukrayna Parlamentosu, 17 Haziran 2024 tarihinde taslağı duyurdu.

Çerkes soykırımının tanınması yolunda süreci başlatan vekilin Ukrayna Parlamento Üyesi Maria Mezentseva olduğu belirtildi.

“Rusya İmparatorluğu tarafından Çerkes halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımın tanınmasına ilişkin Karar Taslağı”,  1763-1864 Rus-Kafkas Savaşı sırasında Çerkeslerin kitlesel imhasının ve tarihi anavatanlarından Osmanlı İmparatorluğu'na zorla sürülmelerinin soykırımın tüm belirtilerini taşıdığını kabul ediyor.

Ayrıca taslak tüm ülkeleri ve uluslararası örgütleri bu soykırımı tanımaya, Rusya Federasyonu'nun soykırım suçunu resmen tanımaya ve bunun için özür dilemeye çağırıyor.

Taslakta, diasporadaki Çerkes halkının, Kafkasya'nın kuzeybatı kesimindeki eski yerleşim topraklarına geri dönüş hakkını ve ardından tarihi topraklarında kendi kaderini tayin hakkının gerçekleştirilmesini savunuluyor.

Hazırlanan taslakta kararın, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Hükümetine, Avrupa Parlamentosuna, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisine, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine, BM Yerli Halklar Daimi Forumuna gibi ilgili kurumlara gönderilmesi belirtiliyor.

"ÇERKES SOYKIRIMININ TANINMASI SÜRECİNE DAHİL OLAN TÜM ÖRGÜTLERE VE AKTİVİSTLERE ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ"

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, 22 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada konuya ilişkin,

“Maria'ya ve Çerkes soykırımının tanınması sürecine dahil olan tüm örgütlere ve aktivistlere şükranlarımızı sunarız. Bu ön analizin Kuzey Kafkasya'nın özgürlük ve bağımsızlık yolunda gelişmesinin önünde kalıcı bir engel teşkil etmeyeceği konusunda mutabık kalınmıştır.

Kuzey Kafkasya Halkları Komitesi”  ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.