SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Orban’ın Rusya ziyaretine tepki gösterdi!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın Kıyiv ziyareti sonrası Moskova’ya gitmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Ukrayna tarafının bu ziyaretten haberi olmadığı vurgulanırken “Ukrayna olmadan Ukrayna konusunda anlaşma olmaz” ilkesine dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Orban’ın Rusya ziyaretine tepki gösterdi!

Macaristan Başbakanı Victor Orban, 2 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna’ya temaslarda bulunmak üzere gitti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile bir araya gelen Orban’ın, ardından Moskova’ya 5 Temmuz 2024 tarihinde gitmesi tepki konusu oldu. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, Orban’ın Moskova ziyareti gerçekleştirme kararının Ukrayna tarafının izni veya onayı olmaksızın alındığını vurguladı.

Adil bir barışın yeniden sağlanması için Barış Formülü'nün tek gerçekçi yol olduğuna işaret edilen açıklamada "Ülkemiz için 'Ukrayna olmadan Ukrayna konusunda anlaşma olmaz' ilkesi sarsılmazlığını sürdürüyor ve tüm devletleri buna sıkı sıkıya uymaya çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca açıklamada "İsviçre'de Macaristan'ın da katıldığı ilk Küresel Barış Zirvesi'nde de görüldüğü üzere, yüzlerce devlet ve uluslararası kuruluş, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve BM Şartı'na saygı temelinde ortak bir barış vizyonuna sahiptir." denildi.

Bakanlık, Orban’ın Kıyiv ziyaretinin ardından Ukrayna’nın ikili iş birliğinin ve Avrupa entegrasyonunun geliştirilmesi yönündeki çalışmaların daha da ileriye taşınacağına olan inancını ifade etti.

ORBAN’IN UKRAYNA ZİYARETİ ARDINDAN MOSKOVA’YA GİTMESİ AB’Yİ KIZDIRDI

Macaristan Başbakanı Victor Orban, 2 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna’ya temaslarda bulunmak üzere gitmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile bir araya gelen Orban’ın, ardından Moskova’ya 5 Temmuz 2024 tarihinde gidecek olması tepki konusu olmuştu. Söz konusu ziyaret,  Avrupa Birliği’ni (AB) rahatsız etmişti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 4 Temmuz akşamı "AB'nin dönüşümlü başkanlığının AB adına Rusya ile etkileşim kurma yetkisi yok. Avrupa Konseyi net: Rusya saldırgan, Ukrayna kurban. Ukrayna hakkında Ukrayna olmadan hiçbir tartışma yapılamaz." diyerek tepkisini göstermişti.

BARIŞ YOLUNDA İLK ADIMLARIN ATILMASINDA ÖNEMLİ BİR ARAÇ OLARAK HİZMET EDECEĞİZ

AB Konseyi Başkanı Michel'e yanıt veren Orban şu ifadeleri kullanmıştı:

"Brüksel'de rahat bir koltukta oturarak barışı sağlayamazsınız. AB dönem başkanlığının AB adına müzakere yetkisi olmasa bile arkamıza yaslanıp savaşın mucizevi bir şekilde sona ermesini bekleyemeyiz. Barış yolunda ilk adımların atılmasında önemli bir araç olarak hizmet edeceğiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.