SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın Karadeniz'de açtığı insani koridor çalışmaya devam ediyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna limanlarında mahsur kalan gemiler için açılan insani koridordan 4 geminin geçtiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2023 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın Karadeniz'de açtığı insani koridor çalışmaya devam ediyor

Rus saldırılarına karşı mücadele eden Ukrayna, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye ile temas halinde olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "Güney limanlarımızdan gelen yeni alternatif deniz yolumuzdan halihazırda dört gemi geçti. Ve tahıl koridorunun normal işleyişini yeniden sağlamak için dünya çapındaki ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce, Ukrayna limanlarında mahsur kalan gemilerin Karadeniz'den geçişini sağlayan insani koridor açılmıştı. 10 Ağustos 2023'te açılan insani koridordan şu ana kadar 4 gemi geçti. 

Ukrayna'dan yola çıkan ilk tahıl gemisi Lübnan'a ulaşamadı - Son dakika  dünya haberleri – Sözcü

KARADENİZ'DE MAHSUR KALAN GEMİLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Ukrayna, Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için insani koridor açtığını ilan etti. İlk olarak, Şubat 2022’de işgalin başlamasıyla birlikte Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için bu durum geçerli olacaktı. Bahsi geçen insani koridor rotalarının, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna'nın Çornomorsk, Odesa ve Pivdennıy limanlarında bulunan sivil gemiler için de kullanılacağı belirtildi.

ERDOĞAN VE PUTİN BUGÜN GÖRÜŞECEK

Öte yandan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yapacak. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya: Tahıl Koridoru Anlaşması sona erdi

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.