SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'nın Barış Formülü'ne 58 ülke tam destek veriyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından ortaya atılan barış formülü, şu anda dünyadaki 58 ülke tarafından destek görüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, konuya ilişkin demecinde, "Katılmak isteyen daha çok ülke var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 23:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 00:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'nın Barış Formülü'ne 58 ülke tam destek veriyor

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya dünya ülkelerinin verdiği destek her geçen gün artıyor. Rusya'nın topyekun işgal girişiminin başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana dünya ülkeleri, terör devleti Rusya'nın işlediği savaş suçlarına karşı Ukrayna'ya destek oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Kasım 2022'deki G-20 Liderler Zirvesi'nde önerdiği "Ukrayna Barış Formülü", şimdiden dünyadaki 58 ülke tarafından kabul gördü.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, 11 Ağustos 2023 tarihinde konuk olduğu Ukrayna'daki ulusal televizyon kanalında, Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın önerdiği barış formülü hakkında açıklama yaptı. Yermak, formüle şimdiden 58 ülkenin destek olduğunu söyledi.

Andriy Yermak, konuşmasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5-6 Ağustos 2023 tarihinde yapılan Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı'nı hatırlattı. Yermak, Cidde'de Ukrayna Barış Formülü'ne destek olan 43 ülke olduğunu ve bu sayının arttığını dile getirdi.

"KATILMAK İSTEYEN ÇOK SAYIDA ÜLKE VAR"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı, "Geçen sefer 43 ülke vardı bugün 58 ülke var. Ve bu son değil ve katılmak isteyen çok sayıda ülkemiz olduğunu da söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

10 MADDELİK BARIŞ FORMÜLÜ İÇİN 10 AYRI KOMİSYON KURULUYOR

Öte yandan, Andriy Yermak, 10 maddelik Ukrayna Barış Formülü'nün her maddesi için ayrı birer uzman komisyonu kurulacağını duyurdu. Yermak, "Bu gruplarda uzmanlarımız çalışacak ve uluslararası uzmanlar da görev alacak” dedi. Yermak, bahsi geçen çalışma gruplarının, 14 Ağustos 2023 tarihinden itibaren faaliyete başlayacağını ifade etti ve şöyle konuştu:

"Planımız, formülümüzün her noktası için bu ayrıntılı programı geliştirmek ve bunu bu ayın sonuna kadar gerçekleştirmek. Böylece, Cidde'de anlaştıktan bir ay sonra, danışmanlar düzeyinde bir sonraki toplantıyı yapabileceğiz." 

DÜNYA, UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ İÇİN 2. KEZ TOPLANDI 

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5 Ağustos 2023 ve 6 Ağustos 2023 tarihlerinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı yapıldı. Toplantıda; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileri ile Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Birleşik Krallık gibi toplamda 40'tan fazla ülkenin temsilcisi bir araya geldi.

Farklı ülkelerin güvenlik ve siyasi danışmanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünü ele almak için ikinci kez toplandı. Bir önceki toplantı, Kopenhag'ta yapılmıştı. Toplantı, Ukrayna barış formülünün uygulanması için en uygun mekanizmaları bulma amacıyla Ukrayna'nın girişimiyle düzenlendi. Ayrıca etkinlik, Volodımır Zelenskıy’ın barış formülünün uygulanması ve devlet liderlerinin Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlanması için ortak bir vizyon geliştirmeyi amaçladı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna barış formülünü sunmuştu. Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.