SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Olası bir ateşkes Rusya’yı güçlendirir

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, olası bir ateşkesin Rusya'nın kapasitesini güçlendireceğini ve Ukrayna'ya saldırılarını yenilemek için takviye süresi kazandıracağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Olası bir ateşkes Rusya’yı güçlendirir

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Euronews haber sayfasında 25 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan röportajında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişimi, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği ve Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecinin yanı sıra Türkiye ile ikili ilişkilere dair açılamalarda bulundu.

KİMSE BUNUN NE ANLAMA GELDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYOR

Rusya'nın Ukrayna’da işgal ettiği topraklardan çekilmeksizin yapılacak bir ateşkesin, karşı tarafa saldırılarını sürdürmek için güçlerini takviye etme imkanı vermek anlamına geldiğini söyleyen Bodnar, "Birçok ülke ateşkes fikrini önerdi ancak kimse bunun ne anlama geldiğini düşünmüyor. Ukrayna topraklarının yüzde 25'inin Rus kontrolünde kalması, Rusya'nın yeteneklerini güçlendirmesi ve Ukrayna'ya saldırılarını sürdürmesi için zaman kazanmak anlamına gelecek." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bodnar, Ukrayna’da iki yılı aşkın süredir devam eden Rus işgaline yönelik çözümün uluslararası hukuk çerçevesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasından geçtiğine dikkat çekerek "Başka herhangi bir çözüm önerisi dikkate alınmamalı ve biz de bu sebeple reddettik." dedi.

Bodnar, barışın sağlanması için iki konuya işaret ederek “Barışı sağlama yöntemlerimiz çok basit; Rus güçlerinin geri çekilmesi ve uluslararası hukukun korunmasıdır. Sonrasında diğer olasılıklar hakkında konuşmaya başlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

“GÜVENLİK İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREBİLECEK TEK KURUM NATO'DUR”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçi Vasıl Bodnar, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) Ukrayna için “kalıcı barış” anlamına geldiğini vurguladı. Ukrayna’nın NATO’ya katılma hedefinin Rusya’yı tahrik etmek veya jeopolitik boyutta değişimler yaratmak olmadığına dikat çekti. Ayrıca Bodnar, Ukrayna’ın NATO’ya üye olması durumunda, diğer ittifak üyesi ülkeler ile Rusya arasında doğal sınır olacağını belirterek “Bugünün dünyasında güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilecek, en azından kağıt üstünde, tek kurum NATO'dur.” dedi.

Bodnar, Ukrayna’nın AB üyeliği yolunda ilerlemesinin ise Ukrayna halkı için bir umut ışığı olduğunu söyledi.

BODNAR: TÜRKİYE, BARIŞ YOLUNDA ATILAN ADIMLARIN ÖNEMLİ BİR PARÇASI 

Büyükelçi Bodnar, Türkiye’nin barış yolunda atılan adımların önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, “Ayrıca, Türkiye üzerinden işgal altındaki topraklardaki sivilleri ve esirleri geri getirmek için insani koridor oluşturma konusunda da çalışmalarımız var.” diyerek sözlerine devam etti.

Türkiye ile savunma sanayi alanında iş birliğine ilişkin ise Bodnar, “Fabrikanın kurulması da dahil olmak üzere farklı boyutlarda Baykar Makina ile çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu ancak güvenlik gerekçesiyle ayrıntı vermedi. Bodnar, Baykar ile kuracakları fabrikanın savaşın sona ermesiyle tamamen faaliyete geçeceğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.