SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, kitle imha silahları geliştirileceği yönündeki iddiaları yalanladı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yabancı basında çıkan Ukrayna'nın nükleer silah geliştirme planlarına ilişkin iddiaları resmî olarak yalanladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 21:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, kitle imha silahları geliştirileceği yönündeki iddiaları yalanladı

Almanya merkezli Bild gazetesinin 17 Ekim'de yayımladığı haberde, Ukraynalı yetkililerin nükleer silah stoklarını yenileme olasılığını ciddi olarak düşündükleri iddiası gündeme taşındı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, söz konusu iddiaları yalanlayarak Rus saldırganlığına rağmen Ukrayna’nın Nükleer Güvenlik Anlaşması hükümlerine uymaya devam ettiğini ifade etti.

Adı açıklanmayan üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye dayandırılan haberde, Ukrayna'nın Rus işgal güçlerinin Kıyiv'e ikinci bir saldırısını kabul etmeyeceği ve bu durumda ülkenin 1990'larda Budapeşte Mutabakatı'nı imzalayarak gönüllü olarak vazgeçtiği Ukrayna nükleer cephaneliğinin yenileneceği ileri sürüldü.

Bild gazetesi tarafından gündeme taşınan haberde, Ukraynalı yetkilinin, “Malzememiz var, bilgimiz var. Eğer emir verilirse ilk bombayı elde etmemiz sadece birkaç haftamızı alır." dediği iddia edildi.

UKRAYNA İDDİALARI YALANLADI

İlgili haberi yalanlayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi:

Bild gazetesinin isimsiz kaynaklarının Ukrayna'nın kitle imha silahları geliştirme planlarına ilişkin iddialarını resmen reddediyoruz.

Ukrayna, dünyanın üçüncü büyük askeri nükleer potansiyelinden vazgeçerek 1994 yılında katıldığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın sadık bir katılımcısıydı ve olmaya devam ediyor.

Rusya’nın kitle imha silahları konusunda sorumsuz ve tehlikeli söylemlerde bulunmakla kalmayarak, Zaporijjya Nükleer Santrali'ni işgal ettiği ve Ukrayna’daki nükleer tesislere yönelik olasılığını göz önünde bulundurarak kabul edilemez tehditler yarattığına dikkat çekilen açıklamada, “Dünya toplumunu, saldırgan planlarının uygulanmasını engellemesi için Moskova üzerindeki baskıyı artırmaya çağırıyoruz.” denildi.

Ukrayna’nın Nükleer Güvenlik Anlaşması'nın uluslararası güvenliğin küresel mimarisinin temel taşı olmaya devam ettiğine inandığına vurgu yapılan açıklamada, “Devam eden Rus saldırganlığına rağmen Ukrayna, Nükleer Güvenlik Anlaşması'nın hükümlerine uymaya devam ediyor ve uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejiminin sorumlu bir katılımcısı olmaya devam ediyor. Rusya'nın aksine Ukrayna taahhütlerini yerine getiriyor ve bunların diğer ülkeler tarafından yerine getirilmesini bekliyor. Barış Formülü'nün, özellikle de ‘Radyasyon ve nükleer güvenlik’ başlıklı birinci maddesinin uygulanması konusunda uluslararası topluma, ortak çaba gösterme çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.