SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Kerç Köprüsü yıkılması gereken yasa dışı bir yapıdır!

Ukrayna'nın, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca kıyı devletinin haklarını ihlal ettiği için Rusya’ya karşı açtığı dava 23 Eylül'de Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesinde görülmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 22:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Kerç Köprüsü yıkılması gereken yasa dışı bir yapıdır!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Anton Korınevıç (Anton Korynevych), işgalci Rusya’nın Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nı ele geçirmek amacıyla uluslararası taşımacılığı kısıtlayan Kerç Köprüsü'nü (Kırım Köprüsü) inşa ettiğini ifade etti. Korınevıç, Kerç Köprüsü’nün yasa dışı bir yapı olduğunu ve onun yıkılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna'nın 14 Eylül 2016’da, 1982 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca kıyı devletinin haklarını ihlal ettiği için Rusya Federasyonu'na karşı açtığı davanın sözlü duruşmaları 23 Eylül 2024 tarihinde Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesinde başladı. 

"KÖPRÜ YASA DIŞI BİR YAPIDIR VE YIKILMASI GEREKMEKTEDİR"

Mahkeme salonunda Ukrayna'nın tutumunu sunan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Anton Korınevıç, işgalci Rusya’nın senede on binlerce gemi tarafından kullanılan ve önemli ticaret yolu olan Kerç Boğazı üzerinde Rus sandartlarına göre bile çok alçak bir köprü inşa ettiğine dikkat çekti. Halihazırda Rusya’nın yasa dışı olarak inşa ettiği Kerç Köprüsü’nün sadece boğazdaki transit geçişi engellemekle kalmadığını, aynı zamanda işgalci Rus ordusu tarafından ikmal yolu olarak kullanıldığını belirten Büyükelçi, “Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın kontrolünü ele geçirmek isteyen Rusya, uluslararası taşımacılığı kısıtlamak için girişlerine büyük bir kapı inşa etti ve çoğunlukla küçük nehir gemilerin geçişine izin veriyor. Rusya artık Kerç Boğazı'nı, Azak Denizi'ni ve hatta muhtemelen Karadeniz'in bazı kısımlarını kendi suları olarak görüyor. Rusya bu suların 21. yüzyıldaki imparatorluğunun bir parçası olarak görülmesini istiyor. Burada Rus uzmanların Azak Denizi'nin bir göle ya da nehre benzediği konusundaki iddialarını duyacaksınız ancak Ukrayna bu iddiaları kararlı bir şekilde reddediyor ve bu mahkemenin de onları reddetmesi gerekiyor. Azak Denizi ne bir göl ne de küçük bir nehrin deltasıdır. Bu, 37 bin kilometrekareden fazla yüzölçümüne sahip yarı kapalı denizdir. Köprü yasa dışı bir yapıdır ve yıkılması gerekmektedir. Kerç Boğazı'ndan geçiş, seyrüsefere yönelik bu yasa dışı engel inşa edildikten önceki hale geri getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

SÖZLÜ DURUŞMALAR 5 EKİM'E KADAR DEVAM EDECEK

Konuşmasında Korınevıç, Rusya'nın Kerç Boğazı'ndan geçişi ve Azak Denizi'nde gemi taşımacılığını engellediğini vurgulayarak, Rusya’nın Ukrayna limanlarına ilerleyen gemileri Kerç Boğazı’nda saatlerce bektettiğini kaydetti. Korınevıç, “Rus yetkililer, Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına geçiş yapmak isteyen gemileri 40 saat, Rusya'ya giden gemileri ise yalnızca 3 saat bekletti. Yabancı devlet gemilerinin Kerç Boğazı'ndan geçişini 6 ay süreyle keyfi olarak yasakladı. Rusya, Kerç Boğazı'nda zorunlu tek yön geçiş rejimini uygulamaya koydu ve yalnızca Rus gemilerinin bundan kaçınabileceği bir kılavuzluk rejimi kurdu.” dedi.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesindeki sözlü duruşmalar 5 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu'nun uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle adalet önüne çıkarılması, Bakanlık tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Barış Formülü’nün uygulanmasına yönelik yürüttüğü çalışmalarının önemli bir parçası olduğu belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.