SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Karadeniz'deki mayın temizleme çalışmalarına katılmayı planlıyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna’nın Türkiye, Romanya ve Bulgaristan tarafından Karadeniz’de yürütülen mayın temizleme operasyonuna katılmayı planladığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Karadeniz'deki mayın temizleme çalışmalarına katılmayı planlıyor

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, ülkesinin Karadeniz'de sürüklenen mayınları tespit edip etkisiz hale getirmek için Türkiye'nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile oluşturulan MCM Black Sea Görev Grubu’nun çalışmalarına katılmayı planladığını ifade etti.

Ukrayna Medya Merkezinde 10 Temmuz 2024 tarihinde düzenlenen basın konferansında konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna’nın Türkiye, Romanya ve Bulgaristan tarafından Karadeniz’de yürütülen mayın temizleme operasyonuna katılmak istediğini belirterek, “Aslında, belirli mayın temizleme operasyonlarının gerçekleştirilmesi için planlar daha yeni oluşturuluyor. Geçen hafta beş gemi İstanbul'dan ayrıldı; Bulgaristan ve Romanya'dan birer gemi, bunlar mayın temizleme gemileri ve üç Türk gemisi, nispeten mayın temizleme bölgesi hazırlıkları başladı. İlgili haritalarda, esas olarak Karadeniz'in batı kısmındaki uluslararası suları kapsayan net bir bölge belirlendi." dedi.

Mayın temizleme bölgesinin genişletilmesi ve yeni katılımcıların katılmasıyla ilgili konuların şu anda gündemde olduğunu kaydeden Bodnar, Ukrayna'nın daha önce bu girişime katılma isteğini dile getirdiğini ve şu anda bu konunun ilgili taraflarca değerlendirildiğini aktardı.

Ayrıca Büyükelçi, NATO ülkelerinin de bu girişime özellikle irtibat subayları düzeyinde katılmaya ilgi gösterdiğini belirtti.

Bodnar, “Şimdilik bu girişim, üç NATO üyesi ülkenin bölgesel sorumluluğunun bir unsuru olarak NATO himayesinde gerçekleşiyor ve gemilerin ürün ihracatı için kullandığı koridorumuz için daha güvenli koşullar yaratmaya ayrıca Karadeniz'deki mayınların temizlenmesi konusunda uluslararası çabaların güçlendirilmesine odaklanmıştır. Elbette ilk etapta gemi ya da teknik personel katılımı olmadan bu girişime katılacağız, ancak belki irtibat görevlileri ya da Türk tarafıyla iletişim kurma yoluyla katılım olabilir.” dedi.

MAYIN TEHLİKESİNE KARŞI GÖREV YAPACAK GEMİLER KARADENİZ'E AÇILDI

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 1 Temmuz 2024 tarihinde, Türkiye'nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile başlatılan "Üçlü Girişim" kapsamında, Karadeniz'de "Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz (MCM BLACK SEA) Görev Grubu" kurulduğunu açıkladı.

Beykoz Umuryeri Askeri Limanı'nda düzenlenen Aktivasyon Töreni'ne Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mihai Panait ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Kiril Yordanov Mihaylov ile gemilerde görev yapacak askeri personel katıldı.

Törende konuşan Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Karadeniz'in sadece uluslararası ticaret için hayati bir koridor değil, aynı zamanda üstün stratejik öneme sahip bir bölge olduğuna dikkati çekerek, "Kaynaklarımızı, uzmanlığımızı ve kararlılığımızı bir araya getirerek, sürüklenen mayınların ve diğer su altı tehditlerinin oluşturduğu tehlikeleri bastırmaya yönelik keskin bir adım atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tören ardından, 2'si Türk biri Romanya diğeri Bulgaristan deniz kuvvetlerine ait 4 askeri gemiyle Karadeniz'e açıldı. Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu, 6 ay süreyle Türk Deniz Kuvvetlerinin komutasında görev yapacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.