SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna için inşa edilen savaş gemisi İstanbul'da suya indirildi

Türkiye ile Ukrayna'nın Ukrayna Deniz Kuvvetleri için ortak inşa ettiği ikinci savaş gemisinin suya indirme töreni İstanbul'da gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2024 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna için inşa edilen savaş gemisi İstanbul'da suya indirildi

Türkiye’de Ukrayna için inşa edilen ikinci MİLGEM korveti Getman İvan Vıgovskıy (Hetman Ivan Vygovskyi), bugün Tuzla’daki tersanede yapılan törenle suya indirildi. Törene Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’in eşi Olena Zelenska, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neyijpapa, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve diğer Ukraynalı temsilciler katıldı.

Türkiye’den ise törene; BAYKAR Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve diğer yetkililer katılım sağladı.

"UKRAYNA DONANMASINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) eşi Olena Zelenska başta olmak üzere Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri ve tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında STM’nin amaçlarından ve ilgi alanlarından söz etti. STM olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte tüm güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Güleryüz, “Türk savunması için çıktığımız bu yolda mühendislik tecrübelerimizi ve teknolojilerimizi dost ve kardeş ülkelere aktarıyoruz” diyerek Ukrayna’ya işaret etti.

Ukrayna donanması için de teknoloji modelleri geliştirdiklerini aktaran Güleryüz, “Ülkemizin stratejik ortağı Ukrayna için modern korvetler üretmekten gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. Ukrayna ve Türkiye heyetler arası görüşmelerden sonra 2020 yılında korvet projesine başladıklarını dile getiren Güleryüz, iki ülke arasında gelişen savunma alanında anlaşma imzalandığını anımsattı. Ayrıca 2022 yılında proje kapsamında ikinci geminin inşasına da başlandığını aktaran Güleryüz, geminin 2026 yılında ilk seyrini gerçekleştireceğini duyurdu. Güleryüz, “İkinci gemi 2027 yılının ilk çeyreğinde Ukrayna donanmasına teslim edilecektir.” bilgisini verdi.

Güleryüz sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için verdiği mücadelede hayatlarını kaybeden Ukrayna askerlerini ve halkını saygıyla anıyoruz. Ülkece zor bir süreçten geçen Ukrayna’nın her zaman yanında olduğumuzu, Ukrayna donanmasını güçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum.”

"BU GEMİLERE ÇOK İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Törende konuşan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neyijpapa, Rusya’nın saldırılarına rağmen savaşın üçüncü yılında Ukrayna’nın Türk dostlarıyla birlikte savaş gemilerini inşa ettiğini belirterek, “Ukrayna’nın kendi gemilerini inşa edebileceğine kimse inanmıyordu. Ama savaşın üçüncü yılında Ukrayna Türk dostlarımızla birlikte inşa ediyor. Gemilerimizi en iyi şirketlerden biri olan STM ile inşa ediyoruz. Bu şirket herhangi bir düşmanın üstesinden gelebilecek en modern gemiler inşa etme kapasitesine sahip. Ve bu tür gemilere çok ihtiyaç duyuyoruz.“ dedi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı, Türkiye ve tüm Türkiye halkına savaşın ilk günlerinden beri sağlanan destek için teşekkür ederek, “Türkiye hiçbir zaman topraklarımızın yasa dışı ilhakını tanımadı ve tanımayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok kez ifade etmişti. Ve bugün bu kararlı destekten dolayı minnettar olduğumuzu söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE UKRAYNA'YI YALNIZ BIRAKMADI"

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, ikinci Ada sınıfı korvetinin denize indirilmesinin Ukrayna için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu sadece yeni bir gemi değil, donanmamızın yeniden dirilişinin, milli gururumuzun ve gücümüzün simgesidir.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının başından beri Türkiye'nin Ukrayna’yı yalnız bırakmadığını belirten Umerov, “Türkiye, Boğazlardan savaş gemilerinin geçişini yasaklayarak, bize yardım elini uzatan ilk ülkelerden biriydi. Ve bugüne kadar Türk ortaklarımız ve müttefiklerimiz Montrö Sözleşmesi hükümlerine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor. Bunun için müteşekkirim! Bu süre zarfında Ukrayna, yalnızca Rus işgalcilere layık bir karşılık vermekle kalmadı, düşmanı topraklarımızdan kovdu. Her geçen gün daha da güçleniyoruz, savunma kabiliyetimizi güçlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Savunma Bakanı Umerov, ülkesinin Karadeniz bölgesinde barış ve güvenliğin sağlanması için mümkün olan her şeyi yapacağını vurguladı.

"UKRAYNA BARIŞ İÇİNDE VAR OLMANIN İLKELERİ İÇİN SAVAŞIYOR"

Bugünkü törenin Ukrayna donanması için tarihi bir olay olduğunu kaydeden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’in eşi Olena Zelenska, “Değerli Türk dostlarımız, Ukraynalılar güvenlik nedir ve onun önemini herkesten daha iyi biliyor. Bu korvet ortak bölgemizin, ülkelerimizin ortak denizin güvenliğinin güvencesi olacaktır. Çünkü Ukrayna şu an sadece kendisini değil barış içinde var olmanın ilkeleri için mücadele ediyor. Bu gemi bu amacımıza doğru atılan bir adım daha.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA’NIN ADA SINIFI KORVET PROGRAMI

Ukrayna, 2020 yılında Türkiye’ye 1+3 adet Ada Sınıfı korvet tipi savaş gemisi siparişi vermişti. Ukrayna Donanması için STM ana yükleniciliğinde Türkiye’de inşa edilen Getman İvan Mazepa (Hetman Ivan Mazepa) Korveti, Ekim 2022’de düzenlenen törenle denize indirilmişti. İkinci korvetin inşa faaliyetlerine de 2022 yılı sonunda başlanmıştı.

İlk başta gemilerin donatımının Ukrayna’daki Ocean Tersanesi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak Şubat 2022’de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal saldırısı nedeniyle gemilerin Ukrayna’ya transfer edilmesi mümkün görünmüyor.

STM ana yükleniciliğinde Ukrayna için üretilecek Ada Sınıfı Korvet’te, gemisavar füzesi olarak Ukrayna üretimi Neptün Füzesi seçilmişti. Ancak Ukrayna savunma sektörü, savaş esnasında büyük hasar aldı. Halihazırda, Roketsan üretimi Atmaca ve Boeing üretimi Harpoon Gemisavar Füzeleri değerlendiriliyor. İki füze de NATO standardında bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.