SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna halkı, parlamento oturumlarının yayınlanmasını istiyor

Ukraynalıların yüzde 57'sinden fazlası, Ukrayna Parlamentosu oturumlarının Rada TV kanalında çevrim içi olarak yayınlanmasına devam edilmesini istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2024 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna halkı, parlamento oturumlarının yayınlanmasını istiyor

Toplumsal araştırma şirketi Çesno ve İlko Kuçeriv Demokratik Girişimler Vakfı tarafından Razumkov Merkezi'nin işbirliğinde Ukrayna genelinde 8-15 Aralık 2023 tarihleri arasında bir anket çalışması yapıldı. Ankete katılan Ukraynalıların yüzde 57'sinden fazlası, Ukrayna Parlamentosu oturumlarının Rada TV kanalında çevrim içi olarak yayımlanmasına devam edilmesini istedi.

UKRAYNA HALKI, PARLAMENTO OTURUMLARININ YAYINLANMASINI İSTİYOR

Ukraynalıların yüzde 11'i ise gazetecilerin parlamento oturumlarına erişimi olması gerektiği fikrine katılmıyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 14'ü, bunların yayınlanması gerektiği fikrine katılmıyor. Ukrayna halkının yaklaşık yüzde 65'i ise gazetecilerin sıkıyönetim sürecinde dahi parlamento oturumlarına katılabilmeleri gerektiğini düşünüyor. Mevcut durumda, Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) oturumları basına kapalı bir şekilde gerçekleşiyor.

Raporda, bu tür kısıtlamaların güvenlik riskleri nedeniyle uygulandığını ancak toplantının zamanı ve ilerlemesi hakkındaki bilgiler, milletvekillerinin sosyal ağlarda yaptıkları yayınlar nedeniyle zaten bilindiği belirtildi. 

UKRAYNA HALKININ İLGİSİ AZALIYOR

Çesno'nun araştırma raporunda Verkhovna Rada'da projenin tartışılması sırasında teletonu devlet bütçesinden finanse etmenin uygunluğuna ilişkin tartışmalar  mevcuttu. Ancak fonlar tahsis edilmeye devam edildi. Bu nedenle Yedyni Novyni teletonu 2024'te de varlığını sürdürecek. Ancak Ukraynalıların bu TV haber formatına karşı tutumu olumsuz yönde değişiyor. Araştırmanın sonuçları, teletonun izleyici sayısının azaldığını, dolayısıyla uygunluğunun sorgulandığını açıkça gösteriyor. Ukraynalıların %30'u teleton formatının geçerliliğinin kaybolduğu tezini destekliyor. Ukraynalıların yardım kampanyasına olan ilgisinin azalması da Yedyny Novin'e olan güvenin azaldığına işaret ediyor. 

UKRAYNA'DAKİ SIKIYÖNETİM VE SEFERBERLİK 9. KEZ UZATILDI

Ukrayna Parlamentosu, 8 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen genel kurulda ülke genelindeki sıkıyönetim rejiminin ve genel seferberliğin uzatılmasına dair iki yasa tasarısını kabul etti. Kabul edilen belgeler uyarınca ülkedeki sıkıyönetim ve genel seferberlik 90 gün daha uzatıldı. Ukrayna Milletvekili Yaroslav Jeleznyak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, parlamentonun kabul ettiği kararlar uyarınca ülke genelindeki sıkıyönetim ve genel seferberliğin, 16 Kasım 2023 tarihinden itibaren 90 gün uzatılarak 14 Şubat 2024’e kadar devam edeceğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlatması nedeniyle 24 Şubat 2022’de sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurmuştu. 24 Şubat 2022’den bu yana Ukrayna Parlamentosu, 9. kez sıkıyönetim süresini uzattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.