SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Güvenlik Servisi: Kahovka Barajı’nı Rus sabotaj grubu patlattı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), bir Rus askerinin Kahovka Barajı’nın Rusya tarafından havaya uçurulduğunu doğruladığı telefon konuşması kaydını ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 23:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Güvenlik Servisi: Kahovka Barajı’nı Rus sabotaj grubu patlattı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Kahovka Barajı’nın havaya uçurulmasını tartışan iki Rus askerinin telefon konuşmasını yayımladı. Konuşan şahıslardan birisi, Kahovka Barajı’nın Rus askerleri tarafından patlatıldığını itiraf etti.

“RUSYA, TÜM DÜNYA İÇİN TEHDİT OLUŞTURDUĞUNU KANITLADI”

Bu sabah sosyal medya üzerinden iki Rus askerinin telefon görüşmesinin kaydını yayımlayan SBU, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İşgalciler barajı patlatarak Ukrayna'ya şantaj yapmak istediler ve ülkemizin güneyinde insan yapımı bir felakete yol açtılar. İşgalciler, SBU tarafından kaydedilen bir telefon görüşmesinde bunu birbirlerine anlatıyor"

Açıklamada, Kahovka Barajı’nı patlatarak Rusya Federasyonu’nun işlediği savaş suçuyla ilgili SBU’nun soruşturma başlattığı hatırlatıldı. Daha önce yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın işlediği savaş suçu nedeniyle mutlaka cezalandırılacağını vurgulayan SBU Başkanı Vasıl Malyuk, “Rusya Federasyonu, Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin barajını havaya uçurarak tüm uygar dünya için bir tehdit oluşturduğunu nihai olarak kanıtladı. Çünkü yalnızca gerçek bir terörist devlet bu düzeyde insan yapımı ve ekolojik bir felakete yol açabilir.” ifadelerini kullanmıştı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği bildirilmişti. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak sular indiğinde ortaya çıkacak. 

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede  en az 32 yerleşim yeri su altında kaldı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.