SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna elektrik sorununa çözümü Tesla araçlarında buldu!

Rusya'nın enerji altyapısına düzenlediği saldırılar sebebiyle bir süredir elektrik arzının büyük bir problem olduğu Ukrayna'da, oto tamircileri Tesla araçlardaki bataryaları sökerek şarj istasyonları oluşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna elektrik sorununa çözümü Tesla araçlarında buldu!

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi tüm şiddetiyle devam ederken, Rusya Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılarını da sürdürüyor.

Ukrayna'nın enerji üretim tesislerinin önemli bir kısmının ele geçiren ve tesileri vurarak üretim kapasitesine büyük darbe vuran Rusya, Ukrayna'da elektrik şebekesinin uzun süreli kesintilere yol açmasına neden oldu.

Oksijen gazetesi tarafından gündeme getirilen habere göre, Rus işgalinden önce Ukrayna'nın yaklaşık 55 GW elektrik üretebilme kapasitesi varken, günümüzde 20 GW'ın altına düşmüş durumda. Bu durum şarj istasyonları, jeneratörler ve diğer olası yedek güç sistemleri için büyük bir talep yaratmış durumda.

ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Mevcut sistemlerin yeterli gelmemesine sebebiyle çözüm olarak devreye elektrikli araçlar girdi. Financial Times gazetesinin haberine göre Ukraynalılar eski, bozuk elektrikli arabaları sökerek bataryalarını evlere ve küçük işletmelere güç sağlamak için kullanmaya başladı.

30 yaşındaki bir oto tamircisi yıllardır ABD'de müzayedelerden hurda Tesla araçlar satın alıyor ve bunları Ukrayna'ya ithal ederek tamircilerinin arabaları restore edip yeniden satmasını sağlıyordu. En azından bugüne kadar bu şekilde hareket ediyordu. Ancak savaş sonrası işin rengi değişti ve bugün araçları sökerek bataryalarını çıkarıyor ve kalan parçaları başka araçları tamir etmek için kullanıyorlar. Elektrikçilerin Tesla'nın çalışan bataryalarını birkaç pil sistemine -örneğin ev yapımı şarj istasyonlarına- ayırmak gibi tehlikeli bir işi yapabildikleri de ortaya çıktı.

Her ay en az bir araç sökülmek üzere atölyeye geliyor. Oto tamircisi, bu şekilde ürettiği bataryaların bir kısmını ekstra ücret almadan orduya satıyor, ancak müşterilerinin çoğu sivillerden oluşuyor.

Geçtiğimiz 2 ay içinde talep bugün katbekat arttı ve işin daha da kötüsü kış yaklaşırken talebin artmaya devam etmesi kuvvetle muhtemel.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.