SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Ekonomi Bakanı, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi ile görüştü

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı Yuliya Svırıdenko, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2023 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2023 19:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Ekonomi Bakanı, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi ile görüştü

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı Yuliya Svırıdenko, 12 Aralık 2023 tarihinde Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen ile görüştü. Görüşmeye Ekonomi Bakan Yardımcısı, Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka da katıldı. Ukrayna Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, tarafların iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi konusunu görüştüğü aktarıldı. 

Her iki ülkenin hükûmetlerinin yakın gelecekte Ukrayna ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını onaylamaya hazır olduğu belirtilen açıklamada, onay prosedürünün tamamlanmasının ardından anlaşmanın 2024 yılının başında yürürlüğe gireceğini ve iki ülke arasında gümrüksüz veya kısmen gümrüksüz ticaret için yeni fırsatların açılacağı ifade edildi.

TAHIL ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK

Görüşmede konuşan Bakan Svırıdenko, “Serbest Ticaret Anlaşması aynı zamanda lojistik sorunlarını basitleştirecek, savaş koşullarında Ukrayna ticaretinin gelişimini teşvik edecek ve aynı zamanda Türkiye'den gelen ortaklarımıza Ukrayna'da yeni ufuklar açacak. Ayrıca tahıl piyasasında küresel ve ikili ticareti tartışmak üzere bir Tahıl Çalışma Grubu kuracağız. Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir faktör olan tahıl ihracatı girişiminin korunmasını ve Türkiye'nin katılımını son derece takdir ediyor" dedi.

TARAFLAR EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ GENİŞLETMEYE HAZIR

Ayrıca açıklamada, tarafların başta ekonomik işbirliğinin genişletilmesi olmak üzere ortak projelerin başlatılması konusunda yapıcı bir diyaloğa da hazır olduğu belirtildi.

Ukrayna'nın yeniden inşası ve özel yatırımların çekilmesi için stratejik açıdan önemli sektörlerin; savunma, tarım ürünlerinin üretimi ve işlenmesi, yenilenebilir enerji, gaz üretimi ve depolanması, yeşil metalurji, ekolojik ulaşım, sağlık hizmetleri ve ilaç olduğu belirtildi.

UKRAYNA, MAYIN TEMİZLEME KONUSUNDA YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR

Bununla birlikte işgalden kurtarılan toprakların mayınlardan temizlenmesi konusunun Ukrayna için büyük önem taşıdığını belirten Bakan Svırıdenko, "Ağır mayın temizleme makinelerine, mayın temizleme uzmanlarının eğitimine, topraklarımızı mümkün olan en kısa sürede temizlemeye yardımcı olacak her şeye ihtiyacımız var. İşbirliğine açığız ve uluslararası ticaretin Ukrayna'ya gelmesini teşvik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.