SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan NATO yetkilisinin skandal "taviz" açıklamasına sert yanıt

Ukraynalı makamlarının, bir NATO yetkilisinin "taviz" içerikli skandal Ukrayna yorumuna ilişkin sert tepkileri sürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2023 21:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2023 21:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan NATO yetkilisinin skandal "taviz" açıklamasına sert yanıt

Bir NATO yetkilisinin, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı toprak tavizleri vermesi halinde NATO üyesi olabileceği yönündeki skandal açıklaması gündemdeki yerini koruyor.  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Özel Kalem Müdürü Stian Jenssen’in  15 Ağustos'ta Norveç’in Arendal kentinde düzenlenen bir panelde, "Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü bırakması ve karşılığında NATO üyeliği alması bir çözüm olabilir" ifadelerine Ukrayna’dan tepkiler sürüyor.

UKRAYNA’DAN NATO YETKİLİSİNİN SKANDAL AÇIKLAMALARINA SERT YANIT

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak söz konusu duruma "NATO şemsiyesi için toprak ticareti mi? Bu çok saçma. Bu, bilerek demokrasinin yenilgisini seçmek, küresel bir suçluyu cesaretlendirmek, Rus rejimini korumak, uluslararası hukuku yok etmek ve savaşı diğer nesillere aktarmak anlamına gelir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

"RUSYA’NIN EKMEĞİNE YAĞ SÜREBİLİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko ise "NATO yetkililerinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak Ukrayna’nın topraklarından feragat etme olasılığına ilişkin söylemin oluşturulmasına katılmaları Rusya’nın ekmeğine yağ sürmektedir" ifadelerine dikkat çekti.

NATO YETKİLİSİ JENSSEN HATASINI KABUL ETTİ

NATO'dan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destek konusunda duruşunun değişmediğini vurgulayan bir açıklama geldi. Bir NATO yetkilisi, NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen'in Norveç basınında yer alan "Ukrayna'nın topraklarının bir bölümünü Rusya'ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceği" ifadelerine cevap niteliğinde bir açıklamada bulundu. Gündeme oturan skandal ifadelerin hemen ardından bir NATO yetkilisi, ittifakın pozisyonunda bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirterek, "Ukrayna’yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Aynı yetkili, barışın ne zaman ve hangi şartlarda sağlanacağına karar verecek olanın Ukrayna olduğunun altını çizdi.

Daha sonra Norveç medyasına konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Özel Kalem Müdürü Stian Jenssen, "Bu şekilde söylememeliydim. Bu bir hataydı" dedi.

NATO'DAN UKRAYNA'YI DESTEK KONUSUNDA KARARLILIK VURGUSU

Söz konusu gündeme ilişkin açıklamaların ardından 16 Temmuz'da bir yetkili, NATO'nun konumunun net ve değişmediğini ifade ederken NATO liderlerinin temmuz ayındaki Vilnius zirvesinde yineledikleri gibi Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen desteklediklerinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye devam edeceğiz. Adil ve kalıcı bir barış sağlamaya kararlıyız. Barışın ne zaman ve hangi şartlarda sağlanacağına Ukrayna karar verecek. Savaşın tekrarlanmamasını sağlamak için güvenlik düzenlemelerine ihtiyaç olduğu açık."

STOLTENBERG'DEN UKRAYNAYA DESTEK VURGUSU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise 17 Temmuz'da düzenlediği bir basın toplantısında, Ukrayna'ya destek konusundaki ifadelerini yineledi. Stoltenberg, "Müzakereler için uygun koşulların ne zaman geleceğine karar verebilecek olanlar ve müzakereler sırasında koşulların kabul edilebilirliğine ilişkin kararları verecek olanlar yalnızca Ukraynalılar" dedi. Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

"NATO'nun politikası değişmedi. Savaşı kazanana kadar Ukrayna'yı destekleyeceğiz." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.