SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Lahey'de Kerç Köprüsü çağrısı!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Direktörü Oksana Zolotaryova, Lahey'deki Tahkim Mahkemesinin Rusya'ya, Kerç Köprüsü'nü sökme talimatı vermesi çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Lahey'de Kerç Köprüsü çağrısı!

Ukrayna, Rusya’nın Kırım'ı işgal ettikten sonra Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği ve Ukrayna'nın güneyine asker ile teçhizat sevk etmek için kullandığı Kerç Köprüsü'nün (Kırım Köprüsü) ortadan kaldırılması için hukukî mücadelesine devam ediyor.

"RUSYA BU KÖPRÜYÜ YASA DIŞI OLARAK İNŞA ETTİ"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Direktörü Oksana Zolotaryova, Lahey'deki Tahkim Mahkemesinde; Rusya tarafından uluslararası hukuka aykırı şekilde inşa edilen Kerç Köprüsü'nün sökülmesi emrinin, mahkemece verilmesi gerektiğini vurguladı. Zolotaryova, "Rusya bu köprüyü yasa dışı olarak inşa etti ve şimdi uluslararası hukuka uygun olarak Kerç Boğazı'ndan geçişi sağlamak için kaldırması gerekiyor. Rusya bunu, deniz çevresini ve su altı kültürel mirasını korumaya yönelik diğer UNCLOS (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi) yükümlülüklerine uygun olarak yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

"MAHKEMENİN RUSYA'YA ŞUNU SÖYLEMESİNİ İSTİYORUZ: YETER ARTIK"

Zolotaryova, mahkemede  "Mahkemeden Rusya'ya şunu söylemesini istiyoruz: 'Yeter artık' demesini istiyoruz. Sizden Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin amacını uygulamanızı istiyoruz. Sizden tüm insanlığın ortak çıkarlarını korumak için geliştirilen okyanuslar ve denizlerle ilgili hukuki normlara uymanızı istiyoruz." ifadelerini kullanarak uluslararası hukukun yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ayrıca Zolotaryova; Rusya'nın gelecekte, gerçekleştirdiği ihlâlleri tekrarlamayacağına dair garanti vermesi gerektiğini de vurguladı. 

UKRAYNA RUSYA'NIN ADALETE TESLİM OLMASINI İSTİYOR

Ukrayna; Karadeniz, Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nda Kırım'a komşu sularda kıyı devleti olarak haklarını korumak amacıyla 2016 yılının eylül ayında Rusya'ya karşı tahkim süreci başlatmıştı. Şubat 2020'de ise Lahey'deki tahkim mahkemesi, sadece Azak Denizi ve Kerç Boğazı ile doğal kaynakların çalınmasına ilişkin olarak Ukrayna'nın iddialarını dinleme yetkisini teyit etmişti. 23 Eylül 2024 tarihinde de Lahey'de davanın esasına ilişkin duruşmalar başlatılmıştı.

Ukrayna, davanın bir parçası olarak diğer hususların yanı sıra Kerç Köprüsü'nün hukuka aykırılığını vurgulamakta ve mahkemeden Rusya'yı adalete teslim etmek için Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni yazıldığı şekliyle uygulamasını talep etmekte.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.