SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'daki savaş sınıra dayandı: Moldova, olağanüstü hali 60 gün daha uzattı

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Moldova'da başlatılan olağanüstü hal 3 Ağustos'tan itibaren 60 gün daha uzatılacak.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'daki savaş sınıra dayandı: Moldova, olağanüstü hali 60 gün daha uzattı

Moldova Cumhuriyeti Parlamentosu, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ile birlikte ülkede uygulanmakta olan Olağanüstü Hal'i (OHAL) 60 gün daha uzatma kararı aldı. Parlamentonun bugün gerçekleşen oturumunda 55 milletvekili, ilgili karar taslağı için oy kullandı. Mecliste muhalefet, genel kurul oturumunu boykot etti.

UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ MOLDOVA SINIRINA DAYANDI

Moldova Başbakanı Dorin Recean, olağanüstü halin uzatılması talebiyle meclis kürsüsüne geldi. Başbakan Recean buradaki konuşmasında, Ukrayna'daki savaşın yanı sıra Rusya'nın Moldova'ya karşı yürüttüğü hibrit savaşı ele aldı. Recean alınan bu kararın, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın yarattığı risk ve tehditlerden kaynaklandığını belirtti. Moldova Başbakanı Dorin Recean, açıklamasında şu ifadelere dikkat çekti:

MOLDOVA'DA OHAL, SAVAŞIN DEVAM ETMESİNDEN KAYNAKLANIYOR

"Savaş sınırın çok yakınında ilerliyor, Zaporijjya'da neler olduğunu görüyoruz ve orada Moldova da dahil olmak üzere göçe neden olabilecek istisnai bir durumla karşı karşıya kalma riskimiz var. Ama Rusya'nın ülkemize karşı yürüttüğü hibrit savaşa da dikkat edelim... OHAL'in devam ettirilmesi ihtiyacı, tam da savaşın devam ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. Savaş hala yakınımızda ve ulusal güvenlik risk altında olduğunda veya altyapı hizmetleri, elektrik ve gaz arzının sürekliliğini sağlamamız gerektiğinde hükumet hızla müdahale etmelidir."

Moldova'da olağanüstü hal, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarından kaynaklı olarak uygulamaya konuldu ve iki ay süreyle uzatıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.