SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy Bulgaristan'da

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret sırasında Ukrayna'ya sağlanan askeri destek ele alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2023 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2023 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy Bulgaristan'da

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, resmi ziyaretle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunuyor. Ziyaret kapsamında Zelenskıy, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ile bir araya gelecek.

Zelenskıy, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bulgaristan. Sofya. Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ile müzakereler yapacağım, Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükumet yetkilileri, milletvekilleri, politikacılar ve gazetecilerle görüşeceğim.” ifadelerini kullandı.

Zelenskıy, görüşmelerde ülkesine savunma desteği, Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu, NATO zirvesi, güvenlik garantileri ve Barış Formülü'nün uygulanması gibi konular ele alınacak.

BULGARİSTAN'IN TUTUMU DEĞİŞTİ

Daha önce Bulgaristan medyasında çıkan haberlerde, Bulgaristan hükumetinin, Zelenskıy’ı ülkeyi ziyaret etmeye davet ettiği bildirilmişti. Zelenskıy’nın ziyareti, AB yanlısı partiler tarafından desteklenen yeni hükumetin seçilmesiyle Bulgaristan’ın değişen dış politikasının bir işareti. Şimdiye kadar Bulgaristan, Ukrayna’ya silah gönderse de Sofya’daki yetkililer, işlemler için aracılar kullanarak bunu Bulgar toplumundan gizledi.

Sofya’nın tutumu, iktidarın Rusya yanlısı Bulgar Sosyalist Partisi’nin elinde bulunmasıyla açıklanıyordu. Daha sonra hükumet devrildi, ancak ülkede çıkan siyasi kriz, iktidarın Kıyiv’e askeri yardım gönderilmesine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in eline geçmesine sebep oldu. Öte yandan Haziran 2023’te yeni hükumetin seçilmesiyle Bulgaristan’ın konumu keskin bir şekilde değişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.