SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçiliğinden Holodomor kurbanlarını anma çağrısı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, 25 Kasım 2023 tarihi Cumartesi günü, 1932-1933 yıllarında Stalin yönetimi tarafından işlenen ve milyonlarca Ukraynalının ölümüne sebep olan Holodomor Soykırımı'nı anma çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçiliğinden Holodomor kurbanlarını anma çağrısı

Ukrayna, Sovyetlerin eli kanlı diktatörü Stalin tarafından işlenen kanlı soykırımı unutmuyor. Holodomor Soykırımı, 25 Kasım 2023 tarihinde Türkiye'de Ukraynalılar ve Ukrayna'ya destek olan Türk halkı tarafından anılacak. Ukrayna, her yıl kasım ayının son cumartesi günü bu insanlık suçunda hayatını kaybeden atalarını anıyor.

"HOLODOMOR KURBANLARINI ANALIM"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinden konuya ilişkin yapılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı:

"Sovyet rejiminin Ukrayna halkına karşı başlattığı suni bir açlık ve soykırım olan Holodomor kurbanlarını analım. 25 Kasım 17:00'de (Ankara saati) bir mum yakın. Hayatları adaletsizce ve zamanından önce elinden alınanların anısını onurlandırın."

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, "Holodomor, ulusal kimliklerini yok etmek amacıyla Ukrayna halkına karşı korkunç bir mücadele aracı haline geldi. Moskova rejiminin cezalandırma birlikleri köylülerin tahıllarını son tanesine kadar zorla aldı. Köylüler, sakladıkları en küçük tahıl başağı için kurşuna dizildi" açıklamasını yaptı.

"AÇLIKLA ÖLDÜRÜLENLERİ BERABER ANALIM"

Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu da "25 Kasım 16:00'da (Türkiye saatiyle 17:00'de) Holodomor kurbanlarını anma gününde hepinizi 'Ateş yak' kampanyası çerçevesinde pencerenizde bir mum yakmaya davet ediyoruz. Açlıkla öldürülenleri beraber analım" açıklamasını yaptı.

90. YILINDA HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.