SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna bugün Bayrak Günü'nü kutluyor

Ukrayna’da 2004 yılından itibaren her 23 Ağustos’ta Devlet Bayrak Günü kaydediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna bugün Bayrak Günü'nü kutluyor

Ukrayna’da her 23 Ağustos günü Devlet Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Ukrayna devletinin yüzyıllara dayanan tarihini anmak ve devlet sembollerine yönelik saygıyı teşvik etmek amacıyla dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, 23 Ağustos 2004 tarihinde Ukrayna Bayrak Günü’nün ilan edilmesine dair bir karar imzaladı.

Ardından ülkede her sene Ukrayna Bayrak Günü kutlanmaya başladı.

Bayrakta üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) simgeliyor. Sarı-mavi bayrak SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı. Ancak bağımsızlık kazanıldıktan sonra Ukrayna Parlamentosunun 28 Ocak 1992 tarihli kararı ile sarı-mavi bayrak devlet bayrağı olarak kabul edilmişti.

Ukrayna Bayrak Günü, üç yıldır Rusya’nın başlattığı topyekûn işgal saldırısının gölgesinde kaydediliyor. Bugün Ukrayna bayrağı, Ukrayna halkının mücadelesinin ve yenilmezliğinin, ulusal birliğin, onurun ve haysiyetin bir sembolü haline geldi. Rus işgali altında yaşayan Ukrayna vatandaşları ise Ukrayna bayrağının şehirlerinde ve köylerinde yeniden özgürce dalgalanacağı anı sabırsızlıkla bekliyor.

ZELENSKIY: UKRAYNA MUTLAKA BAĞIMSIZLIĞINI KORUYACAKTIR

"UKRAYNA'DAN İŞGALCİYİ KOVUYORUZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskı, bu sabah Ukrayna Devlet Bayrak Günü dolayısıyla başkent Kıyiv’de gerçekleştirilen bayrağı göndere çekme törenine katıldı. Törende konuşan Zelenskıy, “Bugün bu savaşta öncelikle Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının özgürlük hakkı, milli haysiyet hakkı, güvenlik hakkı ve bağımsız devlet hakkı yani adalet için savaşıyoruz. Ve Ukrayna'yı yıkmaya gelen, evimizi harabeye çeviren suçluların evlerinde de mutlaka savaş gelecektir.” dedi.

Ukrayna’nın mutlaka bağımsızlığını koruyacağını vurgulayan Zelenskıy, “Ukrayna'dan işgalciyi kovuyoruz. Bu savaştan sonra Ukrayna'yı, evimizi yeniden inşa etmeliyiz. Ukrayna'nın hak ettiği gibi, topraklarımızda, güvenli ve özgür Avrupa’nın bir parçası olarak mavi-sarı bayrağımızın dalgalanmasını sağlamalıyız. Ukrayna için savaşan ve çalışan herkese şan olsun. Ukrayna uğruna mücadele eden kahramanlarımıza sonsuz minnetlerimizle;Yaşasın Ukrayna!” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.