SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Başbakanı Şmıgal'den Türkiye'ye övgü

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Londra'da katıldığı "Ukrayna'yı İyileştirme Konferansı 2023"te, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı ortaya koyan Türkiye'nin Ukrayna-Rusya arasındaki arabuluculuk rolünü takdir etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2023 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Başbakanı Şmıgal'den Türkiye'ye övgü

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da iki gün süren "Ukrayna'yı İyileştirme Konferansı 2023" başlıklı toplantı 22 Haziran 2023 tarihinde Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal'ın açılış konuşmalarıyla başlamıştı. Sunak konuşmasında, Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini ve ülkenin yeniden inşası için maddi imkan yardımı yapılacağını söylemişti. Öte yandan toplantıya çevrim içi olarak katılan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Sunak'a memnuniyetini bildirmiş, Ukrayna'nın yeniden inşası için gerekli olanları dile getirmişti.

Image

UKRAYNA BAŞBAKANI ŞMIGAL, TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ÇABALARINI TAKDİR ETTİ

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'nın yeniden inşası için 411 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başbakan Şmıgal, Türkiye'yi unutmadı. 24 Şubat 2022'den bu yana Rus saldırılarıyla birlikte Türkiye'nin arabuluculuk rolü üstlendiğini hatırlatan Şmıgal, ülkenin bu çabalarını takdir etti. Şmıgal, "Türkiye'nin desteklediği Karadeniz Tahıl Girişimi'ne minnettarız ve bu girişim hepimizi, tüm dünyayı, Orta Doğu ülkelerini, Afrika ülkelerini ve Avrupa ülkelerini, Ukrayna'dan çok ihtiyaç duyulan tahıla ulaştırdı" ifadelerini kullandı. Başbakan Şmıgal, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin yönelttiği soruya karşı, "Türkiye bizim için çok önemli bir ortak, komşu bir ülke" dedi. 

Şmıgal sözlerine, "Türkiye'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın (Recep Tayyip Erdoğan), hükumetin tüm çabalarını takdir ediyoruz ve hep birlikte, Türkiye’yle, tüm müttefiklerimizle, Avrupa’yla, ABD’yle, İngiltere’yle ülkemde barışa ulaşacağımızı umuyoruz" ifadelerini ekledi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NEDİR?

Tahıl Koridoru üzerinden 25 milyon ton Ukrayna tahılı geçti - QHA - Kırım  Haber Ajansı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş nedeniyle abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyor. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılları dünya pazarına açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.