SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Arama Kurtarma Ekibi'nin ikinci kısmı deprem bölgesinde

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Arama Kurtarma Ekibi'nin deprem bölgesinde giden teçhizatlı ve karayoluyla gelen ikinci ekibi, deprem bölgesine gitti.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2023 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2023 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Acil Durumlar Servisi Arama Kurtarma Ekibi'nin ikinci kısmı deprem bölgesinde

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde 6 Şubat 2023'te 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Ukrayna, işgalci Rusya’nın bir senedir süren topyekun işgal saldırılarına rağmen Türkiye’ye yardım göndermeyi ihmal etmedi. Ukrayna, deprem felaketinin sonuçlarının üstesinden gelmek için Türkiye’ye 87 kişilik arama kurtarma ekibi, 16 özel araç, 2 uçak gönderdi. Havayolu ile gelen ilk ekip, 2 gün önce Türkiye’ye ulaştı ve Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak yer almaya başladı. Deprem felaketine müdahale etmek için özel araçlarla karayolundan gelen ikinci ekip ise gece saatlerinde Ankara’ya ulaştı. Ukrayna ekibine yolda Türk Emniyet güçleri eşlik ederken, mola verdikleri noktada Ankara Büyükşehir Belediyesi sıcak çorba ve kumanya servisinde bulundu.

ARAMA KURTARMA EKİBİ LİDERİ MIHAYLO GRIB: TÜRK HALKININ ACISINI PAYLAŞIYORUZ

Ukraynalı arama kurtarma ekibini, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar karşıladı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi Arama Kurtarma Ekibi Lideri Mıhaylo Grıb, ekibi karşılayan Büyükelçiye brifing verdi. Grıb, “Ukrayna Cumhurbaşkanının ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde Ukraynalı arama kurtarma ekipleri Hatay ilinde arama kurtarma çalışmalarına aktif olarak katılıyor. Şu an özel araçlarla gelen 2. grup Hatay’a doğru yola çıkıyor. 2 gün önce uçakla gelen ve çalışmalara başlayan arama kurtarma ekibine katılacağız” dedi. Grıb Ukrayna'da işgalci Rus saldırıları sürerken Türkiye'ye yardım edilmesini, "Böyle bir felaketle karşı karşıya kalan Türkiye halkının acısını paylaşıyoruz. Ülkemizde savaşın devam etmesine rağmen Türk halkına yardım etmeye hazırız ve bunun için buraya geldik” şeklinde ifade etti.

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: DÜNYA BİZE NASIL YARDIM EDİYORSA BİZ DE BAŞKALARINA ETMELİYİZ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi ise deprem felaketine ilişkin yardım hususunda, “Türkiye için bu büyük manevi destek. Ayrıca uzmanlarımız yüksek nitelikli ve çok deneyimli olduğu için kurtarma çalışmalarında yardımcı olacaklarına eminim. Uzun yol katettiler ama bu gerekli. Bu, savaş başladığından beri bize sağlanan yardım için minnettarlığımızı göstermenin bir yolu. Dünya bize nasıl yardım ediyorsa biz de başkalarına yardım etmeliyiz” dedi.

Deprem bölgesinde ikamet eden Ukrayna vatandaşlarına dair açıklamalarda da bulunan Bodnar, “Yaklaşık 62 kişi tahliye edilmek için bize başvurdu. Dün 12 kişi, meslektaşımızın yardımıyla deprem bölgesinden tahliye edildi. Şu an 96 Ukrayna vatandaşı bizimle iletişime geçti. Bunun dışında daha 22 kişi ile iletişim kurmaya çalışıyoruz. Konsoloslarımız Hatay iline gitti, topladığımız insani yardımı da bölgeye gönderiyoruz. Vatandaşlarımızı daha güvenli bölgelere tahliye etmeye hazırız.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.