SON DAKİKA
Hava Durumu

Teslim olan Rus işgalcilerin sayısı arttı: Ukrayna'da bir esir kampı daha açıldı

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da teslim olan Rus savaş esirlerinin sayısının artması nedeniyle Merkez-3 isimli yeni esir kampı açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Teslim olan Rus işgalcilerin sayısı arttı: Ukrayna'da bir esir kampı daha açıldı

Vladimir Putin idaresindeki Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişimi ve topyekûn saldırıların 3. yılında askerî başarısızlıkla ön plana çıkan Rus güçleri teslim oluyor. Ukrayna, "Yaşamak İstiyorum" projesi ile oluşturulan esir kamplarına bir yenisini daha ekledi. Bu bağlamda Ukrayna'ya teslim olan işgalcilerin sayılarının artması nedeniyle 3. bir esir kampı açıldı.

SAVAŞ ESİRLERİ ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMİTESİ İLE İLETİŞİME GEÇEBİLİYORLAR

Yeni açılan Merkez-3 esir kampında oluşturulan uygun yaşam şartları dikkatlerden kaçmadı. Savaşmak istemeyen işgalciler için kampta psikologlarla iletişime geçme imkanı bulunuyor. Söz konusu devlet projesi hakkında yapılan açıklamada, "Ele geçirilen Ruslar, mahkûmlarla birlikte yüksek güvenlikli kolonilerde değil, savaş esirlerine özel olarak tasarlanmış kamplarda ve duruşma öncesi gözaltı merkezindeki özel birimlerde tutuluyor. Akrabaları ve Uluslararası Kızılhaç ile iletişimden mahrum bırakılmıyorlar. Onları ziyaret etmelerine izin veriliyor, paket ve para transferi alabiliyorlar, çalışabiliyorlar, spor yapabiliyorlar ve dinlenebiliyorlar. Projede, Rusya'nın Cenevre Sözleşmeleri'ne taraf olmasına rağmen Rusya'daki Ukraynalı savaş esirleri ise tüm bunlardan mahrum bırakılıyor." ifadeleri kullanıldı. 

TÜRKİYE KAMU BAŞDENETÇİSİ ŞEREF MALKOÇ RUS SAVAŞ ESİRLERİNİN BULUNDUĞU KAMPLARI ZİYARET ETMİŞTİ

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 25-28 Mart 2024 tarihleri arasında Ukrayna'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Rus savaş esirlerinin bulunduğu kampları gözlemişti. Malkoç, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı değerlendirmede, Rus esirlerin şartları iyileştirmiş bir Sovyet hapishanesinde kaldığını belirterek, tüm ayrıntıları rapor sunarak ifade edeceklerini belirtmişti. Ayrıca Malkoç, Rusya'daki Ukraynalı savaş esirlerinin de ziyaret edileceğini ve buna yönelik olarak rapor yayınlanacağını dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.