SON DAKİKA
Hava Durumu

Slovakya Başbakanı, Ukrayna'nın NATO üyeliğini kabul ettirmeyecek!

Slovakya Başbakanı Robert Fico, başbakanlığı süresince Ukrayna'nın NATO üyeliğine izin vermeyeceğini dile getirdi. Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde ise birkaç yıllık yolu olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Slovakya Başbakanı, Ukrayna'nın NATO üyeliğini kabul ettirmeyecek!

Rus yanlısı Slovakya Başbakanı Robert Fico, verdiği bir röportajda Ukrayna'daki savaşın Batı tarafından istendiğini ve sadece “Rusları dize getirmek” istedikleri için devam ettiğini öne sürdü. Başbakan Fico, komşuları Ukrayna'yı desteklediklerini fakat devam eden çatışmaların askeri yollarla çözülemeyeceğini ifade etti.

Fico; ülke olarak Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediklerini fakat önünde "birkaç yıllık yol" olduğunu belirtirken, başbakan olduğu sürece NATO üyeliğine izin vermeyeceğini ifade etti. Fico, şu ifadeleri kullandı:

Slovakya Cumhuriyeti'nin Başbakanı olduğum sürece, parti başkanı olarak üzerinde siyasi kontrolüm olan milletvekillerini Ukrayna'nın NATO üyeliğini asla kabul etmemeleri için yönlendireceğim.

BAŞBAKAN RUSYA'YI ZİYARET EDECEK!

Başbakan Fico, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yılı münasebetiyle Moskova'ya ziyarette bulunacağını ifade etti. Başbakan, “Lütfen, bu Rus düşmanlığından muzdarip olmayalım. Kızıl Ordu ya da eski Sovyetler Birliği hakkında olumlu konuştuğumuzda hemen otomatik olarak Putin'in ajanı olduğumuzu söylemeyelim.” açıklamasında bulundu. Moskova'daki özgürlükçülere teşekkür etmek istediğini de sözlerine ekleyerek Slovakya'ya özgürlüğün Doğu'dan geldiğini öne sürdü.

SLOVAKYA'NIN UKRAYNA TUTUMU DEĞİŞTİ

2004'ten bu yana NATO üyesi olan Slovakya, 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya tam destek veriyordu. Ancak Ekim 2023'te iktidar değiştikten sonra Slovakya'nın silah desteği tamamen durdu ve ülkenin Ukrayna'ya yönelik tutumu değişti. NATO üyesi ülkeler Aralık 2023'te bir araya gelerek, Ukrayna ve Moldova'nın tam üyeliği için çalışmaların hız kazandığını duyurmuştu. NATO, Macaristan'ın karşı koyması nedeniyle tam üyelik konulu toplantıları ertelemişti.

SLOVAKYA CUMHURBAŞKANI UKRAYNA'YI TEHDİT ETMİŞTİ!

Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini, 24 Temmuz 2024 tarihinde, Rusya petrolünün transit sorununun çözülmemesi durumunda Ukrayna'yı misilleme tedbirleri ile tehdit etti. Pellegrini, mevcut durumun Slovakya için önemli ekonomik riskler oluşturduğunu ve ülkenin enerji güvenliğine zarar verebileceğini vurguladı.

Slovakya Başbakanı, "Rusya petrolünün Ukrayna üzerinden geçiş sorunu nedeniyle zor durumdayız. Eğer bu mesele yakında çözülmezse, Slovakya kendi ulusal çıkarlarını korumak için misilleme tedbirleri almak zorunda kalacak" açıklamasında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.