SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukrayna’da savaşan ağır suçluların sabıka kaydını siliyor

İşgalci Rusya, paralı asker örgütü olan Wagner Grubu ile sözleşme imzalayarak Ukrayna’da savaşmayı kabul eden ve hizmet süreleri biten mahkumların sabıka kayıtlarını siliyor. Bu suçlular hiçbir engel olmadan Rusya dışına çıkabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukrayna’da savaşan ağır suçluların sabıka kaydını siliyor

Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısında on binlerce asker kaybetmesinden sonra savaşa gönderecek insan bulmakta zorlanan Rusya, çareyi suçluların davalarını düşürüp savaşa yollamakta buldu. Rusya’nın neo-faşist paralı asker örgütü olan Wagner Grubu, hapishaneleri ziyaret ederek başta işlediği ağır suçlardan dolayı mahkum edilen Rus vatandaşları olmak üzere suçlulara, Ukrayna’da 6 ay savaşması karşılığında suç dosyalarını askıya almayı ve af vaat ediyor. 

RUSYA SUÇLULARIN 6 AY UKRAYNA’DA SAVAŞTIKTAN SONRA SABIKA KAYITLARI SİLİNİYOR

Yılın başında Wagner Grubu patronu Yevgeniy Prigojin (Yevgeny Prigozhin), Wagner Grubu ile sözleşme imzalayarak savaşa gönderilen ve altı aylık hizmetini tamamlayan ilk mahkum grubunun affını duyurmuştu. Prigojin’in açıklamasına göre bu kişilerin tüm sabıka kayıtları silindi.

Wagner Grubuna katılıp Ukrayna’da savaştıktan sonra affedilen eski mahkumlar arasında 4 kişilik aileyi öldürmek amacıyla kiralık katil tuttuğu için 23 yıl hapis cezasına mahkum edilen St. Peterburglu iş insanı Aleksandr Tyutin de yer alıyor. 

SABIKA KAYDI SİLİNEN SUÇLULAR ENGELSİZ ŞEKİLDE RUSYA’DAN ÇIKABİLİYOR

Suçunu kabul eden Tyutin Ocak 2021’de mahkum edildi. 47news haber sitesinin bildirdiğine göre 1,5 yıl hapiste geçiren 66 yaşındaki Tyutin, Haziran 2022’de Wagner Grubu ile sözleşme imzaladı. Daha sonra Rostov ve oradan Ukrayna’ya gönderildi. 6 ay sonra Tyutin sağ salim şekilde St. Peterburg’a geri döndü.

Tüm sabıka kayıtları silinen Tyutin’in 17 Ocak’ta St.Petersbur-Antalya uçağıyla Türkiye’ye uçtuğu iddia edildi.

PRİGOJİN’İN ZENGİN MAHKUMLARA SERBEST KALMA İMKANI SAĞLADIĞI İDDİA EDİLDİ

Öte yandan askeri analist İvan Matveyev, Ukrayna’daki savaşa göndermek için mahkumları hapislerden toplayan Wagner Grubu patronu Prigojin’in, parası olan mahkumların cezaevlerinden salıverilmesi için bir paravan oluşturmuş olabileceğini ileri sürdü.

66 yaşındaki Tyutin’in hiçbir yara almadan Ukrayna savaşından döndüğüne dikkat çeken Matveyev yaptığı değerlendirmede, “Warner Grubu ile sözleşme imzalama imkanlarının ödeme yapabilen mahkumlara satıldığından neredeyse eminim… Bu mahkumlar ön cepheye gönderilmiyor, altı ay boyunca bir siperde oturuyorlar ve süre sona erdiğinde serbest kalıyorlar" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.