SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasından 40 bin kişi etkilenebilir

Birleşmiş Milletler, işgalci Rusya'nın Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından yaşanan selden 17 bin kişinin etkilendiğini ve bu sayının 40 bine çıkabileceğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 19:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasından 40 bin kişi etkilenebilir

Birleşmiş Milletler (BM), işgalci Rusya'nın Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından yaşanan selden 17 bin kişinin etkilendiğini bildirdi. Ayrıca, bu sayının 40 bine yükselebileceği öğrenildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, 9 Haziran 2023 tarihinde BM Cenevre Ofisinin, haftalık düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda, Kahovka Barajı'nın patlatılması ve sonrasında bölgedeki yerleşim yerlerinin yanı sıra 60 kilometre uzaklıktaki Herson şehrinin bir kısmının su altında kalmasının dehşet verici olduğuna dikkat çekildi.

40 BİN KİŞİ ETKİLENEBİLİR 

BM Sözcüsü, işgalci Rusya'nın patlattığı barajın durumuna değinerek, "Ukraynalı yetkililere göre, Herson bölgesindeki 80 kasaba ve köyün yanı sıra binlerce hektar tarım arazisi su altında veya kısmen su altında kaldı. Ukrayna hükumetinin kontrol ettiği bölgede yaklaşık 17 bin kişinin selden etkilendiği bildirildi ancak bunun yaklaşık 40 bin kişiye çıkabileceği ifade ediliyor" dedi.

Mantoo, işgalci Rusya'nın geçici askeri kontrolü altındaki bölgelerde bulunan binlerce kişinin de etkilendiğine dikkat çekerek, "Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 200 kişi bölgeden tahliye edildi veya bölgeyi terk etti" ifadesini kullandı.

BÖLGEDE İÇME SUYUNA ERİŞİMDE SORUN YAŞANIYOR

Toplantıya çevrim içi katılan BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, bölgede dramatik bir durumun yaşandığına ve çok hızlı gelişen selin insanların hayatını etkilemeye devam ettiğine dikkat çekti. Brown, bölgede içme suyuna erişimde de büyük zorlukların yaşandığını bildirdi. Evlerinden ve yurtlarından edilen insanlar için daha fazla gıda ihtiyacı olduğunu aktardı.

Brown, işgalci Rusya'nın barajı patlatması sebebiyle yaşanan selde evlerin suya gömüldüğünü ve çevrenin tahrip edildiğini belirterek; bölgenin önemli ve acil ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

 İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görüldü.

Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali suya gömüldü. Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmı su altında kaldı. Herson toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında, yüzde 68'i sol yakasında kalıyor. Herson Bölgesi Askeri İdaresinden yapılan açıklamada, 8 Haziran’da suyun ortalama 5,61 metre yükseldiği bildirilmişti. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin tam ölçeği ancak sular indiğinde ortaya çıkacak. 

Dnipro Nehri’nin sağ kıyısında bulunan Herson bölgesi toprakları Ukrayna kontrolü altında. Kahovka Barajı'nın Rusya tarafından patlatılması sonucu, bu bölgede  en az 32 yerleşim yeri su altında kaldı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.