SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın içinde esirlerin olduğunu iddia ettiği uçak kazası oyun mu?

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rus medyasının Il-76 kazasını Ukrayna'da iç hoşnutsuzluğu yaymak ve Batı'nın Ukrayna'ya askerî destek sağlamaya devam etme isteğini baltalamak için kullandığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın içinde esirlerin olduğunu iddia ettiği uçak kazası oyun mu?

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rus medyasının Il-76 kazasını Ukrayna'da iç hoşnutsuzluğu yaymak ve Batı'nın Ukrayna'ya askerî destek sağlamaya devam etme isteğini baltalamak için kullandığını açıkladı.

RUS YETKİLİLERDEN ARDI ARDINA SUÇLAYICI AÇIKLAMALAR

ISW, Rusya Devlet Dumasının Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov'un Ukrayna'nın Ukraynalı savaş esirlerinin uçakta olduğunu bilerek Il-76'yı kasıtlı olarak düşürdüğünü iddia ettiğini aktardı. Kartapolov, tüm mahkûm değişimlerinin süresiz olarak askıya alınması çağrısında bulundu.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ise, Ukrayna'yı felakete katılmakla suçladı ve bunu Ukrayna'nın sözde iç siyasi mücadelelerine bağladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı için New York'ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçak kazasına yönelik bir BMGK oturumunun acilen toplanması çağrısında bulundu ve Ukrayna'yı terörizmle suçladı.

AMAÇ UKRAYNA'DA MEMNUNİYETSİZLİK YARATMAK

ISW, Rusya'nın bu tür suçlamalarının kısmen Ukrayna'da memnuniyetsizlik yaratmayı ve Ukrayna hükûmetine olan güvensizliği artırmayı, Rusya'nın Ukrayna'yı içeriden baltalamaya yönelik diğer bilgi çabalarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçladığını kaydetti.

ISW, savaş esiri alışverişinin hem Rusya hem de Ukrayna için hassas bir konu olduğuna ve savaş esirlerine yapılan retorik göndermelerin tahmin edilebileceği üzere duygusal bir tepki uyandırdığına dikkat çekti.

Ukrayna'nın Il-76'yı ABD veya Alman füze sistemleriyle düşürdüğüne dair asılsız iddialarda bulunduğunu vurgulayan Enstitü, bunun muhtemelen Batılı ortaklarını Ukrayna'ya sürekli savunma için gerekli kritik öneme sahip hava savunma sistemlerini sağlamaktan caydırmak amacıyla yapıldığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.