SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarında savaş suçu işlemeye devam ediyor

Yale Üniversitesi, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği topraklardaki savunmasız sivillere zorla Rus vatandaşlığı vermesine ilişkin bir rapor yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2023 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, işgal ettiği Ukrayna topraklarında savaş suçu işlemeye devam ediyor

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Amerika Birleşik Devletleri merkezli Yale Üniversitesi, Rusya'nın Ukrayna topraklarında işlediği baskılar ve savaş suçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Üniversitenin raporunda, Ukrayna'da işgal altındaki kentlerde yaşayan sivillere zorla Rus vatandaşlığı verilmesine mercek tutuldu.

Yale Üniversitesi, işgal altındaki Lugansk, Donetsk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Ukraynalıların Rus vatandaşlığı almaya zorlandığını ifade etti. Buna karşı çıkan Ukraynalıların, sınır dışı edilme veya tutuklama gibi baskılara maruz kaldığı vurgulandı. Söz konusu raporda, "Ukraynalıların tehditlere, sindirilmeye, insani yardım ve temel ihtiyaçlara yönelik kısıtlamalara ve olası gözaltı veya sınır dışı edilmelere maruz bırakılması, onları Rus vatandaşı olmaya zorlamak için tasarlandı" değerlendirmesi yapıldı.

Herson/Temmuz 2022- Pankartta "Rusya sonsuza dek burada" yazıyor. Kısa zaman sonra Herson Rus işgalinden kurtarıldı

RUSYA'NIN TASARLADIĞI SAVAŞ SUÇU 

Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Müdürü Nathaniel Raymond, konuya ilişkin CNN International'a verdiği demeçte, "Rusya'nın bu eylemi, süreç boyunca tüm insanların erişimine izin vermesi gereken sağlık ve insani yardım hizmetlerini kısıtladığı ve bu amaçla tasarladığı bir savaş suçudur" ifadesini kullandı. 

İŞGALCİ RUSYA, UKRAYNALILARA ZORLA RUS PASAPORTU VERİYOR!

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı geniş çaplı işgal girişiminden sonra Ukraynalılara zorla Rus pasaportu veriyor. Rusya Federasyonu Başbakanı Mihail Mişustin, mayıs ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde yaşayan yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye pasaport verildiğini açıklamıştı.

Herson'da bir tabelada "Rusya Federasyonu vatandaşının pasaportu, sosyal istikrar ve güvenlik demektir! Herson bölgesinde Rusya ile beraberiz" yazıyor!

Üniversitenin raporunda, "Sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin (LPR) liderlerinin bölge sakinlerinin dörtte üçünün Rus vatandaşlığı aldığını iddia etmesiyle bu sayı o zamandan beri arttı" denildi. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de yasa dışı vatandaşlık ve pasaport dağıtımını kolaylaştıracak bir dizi kararnameye imza attığı hatırlatıldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.