SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, esir aldığı Ukraynalı askerlere işkence uyguluyor!

Esir değişimi kapsamında işgalci Rusya'nın esaretinden kurtulan 90 Ukraynalı askerden birkaçının fotoğrafı kamuoyuna sunuldu. Görüntülerde Ukraynalı askerlerin kilo kaybına uğradığı ve işkenceye maruz kaldığı görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 12:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, esir aldığı Ukraynalı askerlere işkence uyguluyor!

Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı işgal girişimi ve topyekûn saldırı başlatan Rusya, esir aldığı Ukraynalı askerlere yönelik olarak uygulanan işkencelerin kanıtları ortaya koyuldu.

ESARETTEN KURTULAN UKRAYNALI ASKERLERİN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, 25 Haziran 2024 tarihinde esir değişimi kapsamında Rus esaretinden kurtulan 90 Ukraynalı askerden birkaçının görüntülerini paylaştı. Ukraynalı askerlerin çok fazla kilo kaybına uğradığı ve bacaklarında işkence izlerinin olduğu görüldü. Büyükelçilik, Ukraynalı askerlerin fotoğraflarına ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

"25 Haziran'da Ukrayna, 90 savaş esirini vatanlarına geri getirdi. Her esir değişimi Ukrayna için büyük bir rahatlama kaynağı oluyor. Aynı zamanda korkunç bir acıdır çünkü yüzlerce, binlerce savunucu ve sivil esaret altında tutulmakta, acı, açlık, insanlık dışı koşullar ve işkenceye maruz kalmaktadır. Her bir esir değişimi bizim için gerçek bir zaferdir ve Ukrayna, Rus esaretinden son Ukraynalı çıkana kadar durmayacak."

UKRAYNA İNSAN HAKLARI YETKİLİSİ LUBİNETS RESMÎ ADIM ATTI

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, esir alınan Ukraynalı askerlere karşı uygulanan  kötü mualeme ve infaz videolarının sosyal medya ağlarına yayılmasının ardından Uluslararası Kızılhaç Komitesine (ICRC) ve Birleşmiş Milletlere (BM) başvurdu. Lubinets, Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş esirlerinin insanî muamele görmesi gerektiğinin altını çizdi. Videoların Rusya'nın Cenevre Sözleşmesi'nin üzerini çizdiğini gösteren bir kanıt olduğunu belirten Lubinets, "ICRC ve BM'ye, istismarın gerçeklerini belgelemeleri için resmî mektuplar gönderdim. Bu, suçlulara karşı gelecekte kurulacak mahkeme için delil tabanına bir başka katkı olacak" bilgisini verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.