SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgal güçleri, Ukrayna'ya ait on binlerce tarihi eseri çaldı!

Rus işgal güçleri, ele geçirdikleri Ukrayna bölgelerinde on binlerce tarih ve sanat eserini gasp etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgal güçleri, Ukrayna'ya ait on binlerce tarihi eseri çaldı!

Bir yıldan uzun bir süredir Ukrayna’nın farklı yerleşim yerlerini bombalayarak sivilleri öldüren ve alt yapıyı yok eden işgalci Rusya, bununla birlikte Ukrayna’ya ait on binlerce kültürel miras varlığını çaldı.

Kıyiv’de 15 Mart’ta düzenlenen "Savaşta hasar gören tarihi ve sanat eserlerinin kurtarılması için uluslararası yardım" isimli basın konferansında konuşan Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanı Yardımcısı Katerına Çuyeva, “Şu an, işgalden kurtarılan yerlerde alınan zararı belirleme çalışmaları sürüyor. Bölgeler bu çalışmaların bir kısmını kendileri, bir kısmını bakanlığın yardımıyla yapıyor. Bugün, müze fonunun yalnızca devlet kısmından bahsedersek, yerinden edilmiş on binlerce eserden bahsediyoruz. Ayrı bir kategori olduğu için arşivlerle ilgili şu an bir sayı veremem.” dedi.

ÇALINAN ESERLERİN SAYISINI TESPİT ETME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Rus işgal güçleri tarafından çalışan eserlerin sayısını belirleme çalışmalarının çok uzun ve zor bir süreç olduğunu aktaran bakan yardımcısı, “Ruslar hem eserleri hem de belgeleri çaldı. Çoğu belge kayıp olduğu için bilgilerin farklı kaynaklardan teyit edilmesi gerekiyor…Bu çok zahmetli ve zaman alan bir iş çünkü koleksiyonlar büyük." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.