SON DAKİKA
Hava Durumu

#Müze

QHA - Kırım Haber Ajansı - Müze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Müze haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor Haber

Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından tam 8 yıl önce girişilen hain darbe teşebbüsüne karşı koymak için mücade eden kahramanlara ait eşyaların ve vatana ihanet eden darbeci askerlerin kullandığı mühimmatların yer aldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi, ziyaretçilerine 15 Temmuz 2016 tarihini hatırlatıyor. Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor ????Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen hain darbe girişimin üzerinden 8 yıl geçti. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde sergilenen nesne ve görseller, o geceyi ve yaşananları… pic.twitter.com/RxyqqblEoB — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 14, 2024 FETÖ'cü darbe girişimine dair çok sayıda fotoğraf ve video ile şehit ve gazilere ait çok sayıda kişisel eşyanın yer aldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde ayrıca, dünyadaki sömürgecilik ve darbelere ilişkin olayları konu alan özel bölümler de bulunuyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası bölümünde inşa edilen müzenin bahçesinde, 15 Temmuz gecesi şehit olan 252 kişi için Türk kültüründe sonsuzluğu temsil eden 252 servi ağacı bulunuyor. Servi ağaçlarının arasında konumlanan Şüheda Yolu'nun bitiminde ise Şehitler Makamı bulunuyor. Müzenin dışında yer alan bu bölümde 24 saat boyunca sela okunuyor. İki kattan oluşan müzenin girişinde ise "Göreceklerin senin hikayendir" yazısı yer alıyor. Darbe girişimi gününün her önemli eşiğinin gösterildiği videoların gösteriminin yapıldığı müzede darbecilerin tankla ezdikleri bir otomobil de sergileniyor. Müzenin giriş katında video gösterimi yapılan bir alan ve darbecilere karşı bedenleriyle siper olan şehitlerin o gece giydiği ayakkabılar ile zarar gören motosiklet ve gazi Bilal Özyıldırım'a ait kurşun isabet etmiş olan motosiklet kaskı özel bir köşede yer alıyor. Müzenin tavanında, yine 15 Temmuz şehitlerini simgeleyen 252 anka kuşu bulunuyor. "Unutma" yazısı ile 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yer aldığını 15 Temmuz Müzesi'nin alt katında ayrıca, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in beresi ve kaması özel bir alanda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonda millete çağrı yaptığı gazeteci Hande Fırat'a ait cep telefonu, gazi Abdullah Çay'a ait kurşun isabet etmiş anahtar, şehit Necmi Bahadır'a ait kurşun isabet etmiş cüzdan ve fotoğraf, gazi İdris Akdoğan'a ait kurşun isabet etmiş telefon gibi o geceyle özdeşleşmiş bazı eşyalar, camekanlar içinde sergileniyor. Müzede ayrıca darbe teşebbüsünde Türk milletine karşı sıkılan mühimmatlar bulunuyor. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde bulunan sömürgeciliğe karşı dik duranlar köşesinde ise Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamit Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simon Bolivar gibi liderlerin kısa bilgilerine yer veriliyor.

İskit Altınları Kırım işgalden kurtarılana kadar Kıyiv’de sergilenecek Haber

İskit Altınları Kırım işgalden kurtarılana kadar Kıyiv’de sergilenecek

Ukrayna Milli Tarih Müzesinde, 5 Temmuz 2024 tarihinde “Kırım Hazineleri: Geri Dönüş" adlı  sergi açılacak. Sergi çerçevesinde, önce Almanya’daki Bonn Devlet Müzesinde daha sonra Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Allard Pierson Müzesinde sergilemek üzere 2013’te ödünç alınan ve 10 yıl süren davanın tamamlanmasının ardından Ukrayna’ya iade edilen İskit Altınları sergilenecek. Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığından yapılan açıklamada, sergide 565 eşsiz tarihi eserinin ziyaretçilerin beğenisine sunulacağı belirtildi. Sergilenecek eserlerin, 19-21. yüzyıllarda Kırım'da yapılan arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan eski Yunan, antik Roma, geç İskit, Sarmat, Hun ve Gotik dönemlerine ait eserlerin olduğu kaydedildi. Ukrayna Milli Tarih Müzesi'nde düzenlenecek serginin, Kırım'ın Rus işgalinden tamamen kurtulmasına kadar devam edeceği ardından koleksiyonun Yarımada'daki müzelere devredileceği ifade edildi. İSKİT ALTINLARI DAVASI Binden fazla eserden oluşan İskit Altını koleksiyonu, önce Almanya’daki Bonn Devlet Müzesinde daha sonra Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Allard Pierson Müzesinde sergilemek üzere 2013’te Ukrayna’dan ödünç alındı. Sergi, dördü Kırım biri Kıyiv’deki müze olmak üzere 6 müzenin koleksiyonlarından oluşuyordu. Hollanda’nın, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımaması nedeniyle Allard Pierson Müzesindeki serginin 31 Ağustos 2014’te kapatılmasından sonra eşyaların kime gönderileceği sorunu meydana geldi. Eylül 2014'te koleksiyonda yer alan ve Ukrayna anakarasındaki müzelere ait tarihi eserler Ukrayna'ya iade edildi. Öte yandan işgalci Rusya, Kırım müzelerinden çıkarılan parçaların kendine ait olduğunu iddia etti. Kırım’ı işgal eden Rus yönetimi ve Ukrayna yönetimi arasındaki, "İskit Altınları" ile ilgili dava 2015 yılının ocak ayında mahkemede incelenmeye başladı. Amsterdam Bölge Mahkemesi, 14 Aralık 2016 tarihinde yaptığı duruşmada “Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları” sergisinde bulunan eserlerin Ukrayna’ya teslim edilmesi kararını kabul etmişti. Nisan 2017’de, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki müzelerin temsilcileri, mahkeme kararını temyiz etmişti. Amsterdam Temyiz Mahkemesi kararın 14 Eylül 2021 tarihinde açıklanacağını bildirdi. Amsterdam Temyiz Mahkemesi, İskit Altınları'nı Ukrayna’ya teslim etme kararı aldı. Ancak, işgalci Rusya'nın kararı temyiz etmesi nedeniyle İskit Altınları yine Ukrayna'ya teslim edilememişti. Hollanda Yüksek Mahkemesi, 9 Haziran 2023 tarihinde nihai kararını verdi ve tarihi eserlerin Ukrayna'ya teslim edilmesine hükmetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.