SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Müze

QHA - Kırım Haber Ajansı - Müze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Müze haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çulun Bin Deseni Sergisi, Azerbaycan Millî Halı Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor Haber

Çulun Bin Deseni Sergisi, Azerbaycan Millî Halı Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor

“Çulun Bin Deseni” adlı sergi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan Azerbaycan Millî Halı Müzesinde açıldı. Azertac'ın (Azerbaycan Devlet Haber Ajansı) 3 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre “Çulun Bin Deseni” sergisinde; Bakü, Şirvan, Gazah ve Karabağ gibi Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerinde dokunan 25 çul örneği sergilenecek. Geleneksel hayvan ve bereket motifleri ile bezenen çullar, Azerbaycan Millî Halı Müzesinde 1 Nisan 2025 tarihine kadar ziyaretçileriyle buluşacak. “AĞUSTOSUN 15'İNDEN SONRA ERE KAFTAN, ATA ÇUL” Türk kültüründe at, deve, eşek ve öküz gibi farklı yük hayvanlarının sırtlarını örtmeye yarayan çullar, çeşitli teknikler ile dokunuyor. Azerbaycan kültüründe çullar çoğunlukla; havlı, düz dokuma, gulabatin (altın nakış), takalduz (zincir dikiş nakış), julma (kuş gözü) ve kırkyama gibi nakış teknikleriyle yapılıyor. Geleneksel uygulamalar, festivaller, bayramlar ve törenlerde develer ve atlar güzelleştirmek ve süslemek için çul ile kapanır. Aynı zamanda çullar, kış zamanları hayvanların ısınmasını sağlıyor.  Bununla birlikte Güney Azerbaycan'daki Maku'da bulunan ve M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı tespit edilen üzerinde çiçek desenli çul çizilen kilden bir at figürü ve Urmiye Gölü'nün yanındaki Teppe Hasanlu'da bulunan, M.Ö. 1. yüzyılda yapıldığı tespit edilen üzerinde çullu bir aslan bulunan altın bir kâse, çulun antik bir eşya olduğunu kanıtlıyor.  Eski zamanlarda çul, hükümdarların ve saray soylularının atları için renkli yün ve ipekten, bazen de altın ve gümüş ipliklerden ve değerli taşlardan yapılırdı.

Kazak Türkü kadınların kimeşek başlıklarına özel sergi Haber

Kazak Türkü kadınların kimeşek başlıklarına özel sergi

Kazakistan Ulusal Müzesi, Kazak Türkü Etno-Tasarımcı Tilek Sultan’ın “Kutsal Kimeşek” adlı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Müzede 14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşen defile sonrasında ziyarete açılan koleksiyonda; Etno-Tasarımcı Sultan tarafından Kazakistan coğrafyasının farklı bölgelerinden toplanan kimeşek başlıklarına ek olarak, Sultan’ın tasarladığı millî kıyafetler, başlıklar ve süs eşyaları da yer alıyor. KİMEŞEK ÜZERİNE ATÖLYE GERÇEKLEŞTİRİLDİ Bununla birlikte defile gününde Sultan, katılımcılar için kimeşek bağlama ve ipek sarma üzerine bir atölye düzenledi. Başörtülerinin şekline ve rengine bakarak kadınların yaşını ve bölgesini tanıma kültürü hakkında bilgiler paylaşan Sultan, katılımcılara kimeşeğin doğru kullanımı ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Öte yandan defile kapsamında toplanan kimeşek başlıkları ve tasarlanan geleneksel kıyafet koleksiyonu, Kazakistan Ulusal Müzesi’nde 6 Ocak 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak. KİMEŞEK BAŞLIKLARI Kazak Türkü kadınların geleneksel başlıklarından olan kimeşek, geleneksel başlıklar içerisinde kutsaliyet atfıyla öne çıkar. Öyle ki, konar göçer kültür temelli Kazak kadınları, kimeşeğin üstüne bağladığı sarıkları, onların kefenleri olarak kabul edilir. Kefenlerini başlarında taşıyan Kazak kadınlarının kimeşekleri, yöreye, yaş durumuna ve sosyal durumuna göre değişiklik gösterir. Kazak kültürüne göre çocukluk döneminde, sırma takiya; ergenlik döneminde, ukili takiya; evlenince, salı; çocuk sahibi olduktan bir yıl sonra ise süslemeli kimeşek giyilir. Ayrıca yeni çocuk sahibi olmuş Kazak gelinleri, aldun aşu (önünü açmak) ritüelinden geçerler. Ritüelde uzun bir örtü olan jelekin iki ucu arkaya atılarak bele bağlanır. Kazak sözlü kültüründe yer alan aldı açılgan ayel sözü de bu ritüelden gelir.

Romanya’daki müzeler Türkçeleşiyor Haber

Romanya’daki müzeler Türkçeleşiyor

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Romanya Kültür Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Rehberim Türkçe Projesi” kapsamında, Köstence Sanat Müzesi artık Türkçe olarak ziyaret edilebilecek. YEE Köstence Şubesinin resmî sayfasından yapılan açıklamaya göre Romanya'daki müze ve ören yerlerinin Türkçeleştirilmesini amaçlayan projeyle, Köstence Sanat Müzesi'ndeki tüm bilgiler Türkçeye tercüme edildi. Köstence Sanat Müzesi’nin Türkçe rehberlik hizmeti sunmaya başlaması ise, müzede düzenlenen tören ile kutlandı. Törene, Türkiye'nin Köstence Başkonsolosu Ozan Çakır, YEE Romanya Müdürü Mustafa Yıldız, Köstence Sanat Müzesi Müdürü Dr. Leila Rus, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Sınırların Dışında Sanat, Rumen-Türk Derneği Başkanı Yıldız İbram, Türkolog Emel Emin, Ressam Akın Ekici, Köstence Andrei Șaguna Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Aurel Papari ve yetkililer katıldı. PROJE 2025 YIL ORTASINA KADAR DEVAM EDECEK Katılımcılar açılış töreninde konuşma yaptı. Başkonsolos Çakır törende gerçekleştirdiği konuşmada projeyle Türkiye'den gelen turist sayısının artmasına katkı sağlandığını anlattı. Yıldız, Türkiye ve Romanya arasındaki kültürel bağları her yıl düzenledikleri 200 faaliyetle güçlendirmeye gayret ettiklerini vurgularken; Rus, müzeye gelen ziyaretçilerin QR kodlarını okutarak müzedeki bilgilere Rumence ve İngilizcenin yanı sıra artık Türkçe de erişebileceklerini kaydetti. Bununla beraber YEE, 2025 yılı ortasına kadar Romanya'daki bütün müze ve ören yerlerini Türkçeleştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini paylaştı. Proje kapsamında 2024’ün Haziran ayında Romanya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden Peleş Kalesi'ndeki basılı metinler ve sesli rehber hizmeti Türkçeye tercüme edilmişti.

Kuzey Makedonya'daki Türk camisi müzeye dönüştürüldü! Haber

Kuzey Makedonya'daki Türk camisi müzeye dönüştürüldü!

Kuzey Makedonya’nın Manastır şehrinde bulunan Türk-İslam eserlerinden Kadı Mahmud Camii (Yeni Cami), Hristiyan ve İslam Kültür Mirası Müzesi'ne dönüştürülürdü. Kuzey Makedonya Türkleri, Türk-İslam mirasının “Hristiyan ve İslam Kültür Mirası Müzesi”ne dönüştürülmesine tepki gösterdi. "BU TERÖRE DERHÂL SON VERİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ" Time Balkan haber sayfasının gündeme getirdiği habere göre, Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği tarafından “İyi Niyet Mektubu” başlığıyla yapılan açıklamada, “Bizler, Müslüman inançlıların temsilcileri olarak, Yeni Cami’nin müzeye dönüştürülmesine yönelik bu girişime şiddetle karşı çıkıyor ve caminin kutsal ruhuna aykırı her türlü faaliyetin derhâl durdurulması çağrısında bulunuyoruz! Bizler, Müslüman cemaatinin temsilcileri olarak, Yeni Cami’nin ‘müzeye dönüştürülmesine yönelik bu girişime şiddetle karşı çıkıyor ve bu teröre derhâl son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan yapılan açıklamada, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığının Yeni Cami’yi yıllarca “Sanat Galerisi” olarak kapalı tuttuğu; bugün ise Yeni Cami’nin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Birliğine danışılmadan Manastır Enstitü ve Müze Kurumu tarafından “Hristiyan ve İslam Kültür Mirası Müzesi”ne dönüştürüldüğü bilgisi de yer aldı. CAMİ KOMÜNİZM DÖNEMİNDE DAHİ AÇIKTI Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinin, Avrupa Cephesinden seçilen Kuzey Makedonya Milletvekili Salih Murat caminin müzeye dönüştürülmesine tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Milletvekili Murat, “Bu keyfi ve hukuk dışı karar, ülkemizin temel değerlerine, anayasamıza ve uluslararası hukuka açıkça aykırıdır.” ifadelerini kullanarak, “1558 yılından beri, yaklaşık 600 yıldır kesintisiz olarak ibadete açık olan Yeni Cami, Osmanlı döneminden günümüze kadar Bitola Müslümanlarının manevî yaşamının merkezi olmuştur. Komünizm döneminde dahi kapatılmayan cami, bağımsızlık sonrası 1998’de çıkarılan denasyonalizasyon yasasıyla da statüsü kanunca korunmuş bir ibadethanedir.” açıklamasını yaptı. Murat ayrıca acil eylem çağrısı yaparak, hükûmetin derhâl bu kararı iptal etmesi gerektiğini söyledi. YANLIŞTAN DERHÂL DÖNÜLMELİ Öte yandan Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te faaliyet gösteren Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği, konuyla ilgili açıklamasında “Ülkemizdeki nadide ecdad eserlerinden biri olan Kadı Mahmud Camiimizin hukuk dışı bir şekilde kapalı kapılar ardında müze ilan edilerek kamuoyuna duyurulması asla kabul edilemez bir karardır! Hükûmetin ve ilgili bakanlığın birlikte yaşama kültürümüze zarar veren, soydaşlarımızın ve Müslümanların duygularını inciten bu kararı kınıyor, yetkililere bu tarihî yanlıştan derhâl geri dönme çağrısında bulunuyoruz!” denildi.  Gostivar’da faaliyet gösteren Genç Kalemler Derneği ise, ilgili kararı kınadıklarını belirttikleri açıklamalarında, “İlgili makamların almış oldukları bu kabul edilemez kararlarını gözden geçirmelerini ve bu yanlıştan geri dönmelerini beklediğimizi bildirmek isteriz.” ifadelerine yer verildi.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor Haber

Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığı unutturmuyor

İrem Kaya / QHA Ankara Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından tam 8 yıl önce yapılan giriş hain darbe girişimine karşı koymak için mücade eden kahramanlara ait eşyalar ve vatana ihanet eden darbeci askerlerin kullandığı mühimmatların yer kayıtlı olduğu hafızası 15 Temmuz Müzesi, yönetimine 15 Temmuz 2016 hatırlatıyor. Hafıza 15 Temmuz Müzesi: İhaneti hatırlatıyor, kahramanlığını unutmuyor ????Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarınınca patlak veren hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde sergilenen nesne ve görseller, o geceyi ve yaşananları… pic.twitter.com/RxyqqblEoB — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) 14 Temmuz 2024 FETÖ'cü darbe girişiminde çok sayıda fotoğraf ve video ile şehit ve gazilere ait çok sayıda kişisel eşyanın yer aldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde ayrıca, birleşik sömürgecilik ve darbelere yönelik olaylar alan özel bölümlerde bulunuyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün  Anadolu Yakası bölümünde inşa edilen müzenin muhafazasında, 15 Temmuz gecesi şehit olan 252 kişi için Türk desteğinde sonsuzluk temsil eden 252 hizmet ağacı bulunuyor. Servi ağaçlarının arasında konumlanan Şüheda Yolu'nun bitiminde ise Şehitler Makamı bulunuyor. Müzenin dışında yer alan bu bölüm 24 saat boyunca sela okunuyor. İki kattan oluşan müzenin girişinde ise  "Göreceklerin senin hikayendir" yazısı yer alıyor. Darbe girişiminin gününün onun önemli kararlılığının gösterdiği videoların gösteriminin müzede darbecilerin tankla ezdikleri bir araba de sergileniyor. Müzenin giriş bölümünde video gösterimi yapılan bir alan ve darbecilere karşı bedenleriyle siper olan şehitlerin o gece giydiği ayakkabılar ile zarar gören motosiklet ve gazi Bilal Özyıldırım'a ait kurşun isabet etmiş olan motosiklet kaskı özel bir köşede yer alıyor. Müzenin tavanında, yine 15 Temmuz şehitlerini simgeleyen 252 anka kuşu bulunuyor. "Unutma" gazetesi ile 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yer aldığı 15 Temmuz Müzesi'nin alt sıralarında ayrıca, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini kapsayan Astsubay Ömer Halisdemir'in beresi ve kaması özel bir alanda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonda millete çağrı yaptığı gazeteci Hande Fırat'a ait cep telefonu, gazi Abdullah Çay'a ait kurşun isabet etmiş anahtar, şehit Necmi Bahadır'a ait kurşun isabet etmiş bütçe ve fotoğraf, gazi İdris Akdoğan'a ait kurşun Başarı kazanmış telefon gibi o geceyle özdeşleşmiş bazı ürünler, gelenler içinde sergileniyor. Müzede ayrıca darbe girişiminde Türk milletine karşı sıkılan mühimmatlar bulunuyor. Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde bulunan sömürgeciliğe karşı dik duranların köşesinde ise Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamit Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simon Bolivar gibi çocukların kısa bilgilerine yer veriliyor.

İskit Altınları Kırım işgalden kurtarılana kadar Kıyiv’de sergilenecek Haber

İskit Altınları Kırım işgalden kurtarılana kadar Kıyiv’de sergilenecek

Ukrayna Milli Tarih Müzesinde, 5 Temmuz 2024 tarihinde “Kırım Hazineleri: Geri Dönüş" adlı  sergi açılacak. Sergi çerçevesinde, önce Almanya’daki Bonn Devlet Müzesinde daha sonra Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Allard Pierson Müzesinde sergilemek üzere 2013’te ödünç alınan ve 10 yıl süren davanın tamamlanmasının ardından Ukrayna’ya iade edilen İskit Altınları sergilenecek. Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığından yapılan açıklamada, sergide 565 eşsiz tarihi eserinin ziyaretçilerin beğenisine sunulacağı belirtildi. Sergilenecek eserlerin, 19-21. yüzyıllarda Kırım'da yapılan arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan eski Yunan, antik Roma, geç İskit, Sarmat, Hun ve Gotik dönemlerine ait eserlerin olduğu kaydedildi. Ukrayna Milli Tarih Müzesi'nde düzenlenecek serginin, Kırım'ın Rus işgalinden tamamen kurtulmasına kadar devam edeceği ardından koleksiyonun Yarımada'daki müzelere devredileceği ifade edildi. İSKİT ALTINLARI DAVASI Binden fazla eserden oluşan İskit Altını koleksiyonu, önce Almanya’daki Bonn Devlet Müzesinde daha sonra Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Allard Pierson Müzesinde sergilemek üzere 2013’te Ukrayna’dan ödünç alındı. Sergi, dördü Kırım biri Kıyiv’deki müze olmak üzere 6 müzenin koleksiyonlarından oluşuyordu. Hollanda’nın, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımaması nedeniyle Allard Pierson Müzesindeki serginin 31 Ağustos 2014’te kapatılmasından sonra eşyaların kime gönderileceği sorunu meydana geldi. Eylül 2014'te koleksiyonda yer alan ve Ukrayna anakarasındaki müzelere ait tarihi eserler Ukrayna'ya iade edildi. Öte yandan işgalci Rusya, Kırım müzelerinden çıkarılan parçaların kendine ait olduğunu iddia etti. Kırım’ı işgal eden Rus yönetimi ve Ukrayna yönetimi arasındaki, "İskit Altınları" ile ilgili dava 2015 yılının ocak ayında mahkemede incelenmeye başladı. Amsterdam Bölge Mahkemesi, 14 Aralık 2016 tarihinde yaptığı duruşmada “Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları” sergisinde bulunan eserlerin Ukrayna’ya teslim edilmesi kararını kabul etmişti. Nisan 2017’de, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki müzelerin temsilcileri, mahkeme kararını temyiz etmişti. Amsterdam Temyiz Mahkemesi kararın 14 Eylül 2021 tarihinde açıklanacağını bildirdi. Amsterdam Temyiz Mahkemesi, İskit Altınları'nı Ukrayna’ya teslim etme kararı aldı. Ancak, işgalci Rusya'nın kararı temyiz etmesi nedeniyle İskit Altınları yine Ukrayna'ya teslim edilememişti. Hollanda Yüksek Mahkemesi, 9 Haziran 2023 tarihinde nihai kararını verdi ve tarihi eserlerin Ukrayna'ya teslim edilmesine hükmetti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.