SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya, Ukraynalı çocukların Rusya tarafından kaçırılmasını kınadı

Polonya Parlamentosu, Ukraynalı çocuklarının kaçırılmasını kınayarak uluslararası topluma Ukrayna halkına karşı işlenen bu ve diğer savaş suçlarının faillerinin cezalandırılması için adım atma çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya, Ukraynalı çocukların Rusya tarafından kaçırılmasını kınadı

Polonya Parlamentosu, Rusya’nın Ukraynalı çocukları kaçırmasını kınayan ve bu eylemleri "Ukrayna kimliğine yönelik utanç verici bir saldırı" olarak tanımlayan bir karar kabul etti.

Polonya Parlamentosu, 11 Eylül 2024 tarihli genel kurulunda "Ukraynalı Çocukların Kaçırılmasına Dair Kınama" başlıklı kararı kabul etti. Kararda, "Polonya Cumhuriyeti Parlamentosu, Ukraynalı çocukların yasa dışı evlat edinilme ve Ruslaştırılma amacıyla kaçırılmasını kesin bir şekilde kınıyor." denildi.

Karar metninde "Ukraynalı kimliğine yönelik utanç verici bir saldırı" olarak tanımlanan Rusya ve Belarus'un eylemlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımı Önleme ve Ceza Kanunu ile BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği vurgulandı. 

Parlamento, Ukraynalı çocukların evlat edinilmesini kolaylaştıran, ebeveynlik haklarını iptal eden ve çocuklara Rus vatandaşlığı veren başkanlık kararları başta olmak üzere Rus yönetiminin uluslararası hukuk normlarını ihlal eden sistematik eylemlerini kararlı bir şekilde kınadı.

Kararda, “Çocukların ebeveynlerini tanıma ve onların bakımında olma hakkı, kimliklerini, vatandaşlıklarını, soyadlarını ve aile bağlarını koruma hakkını savunmak bizim görevimizdir." ifadesi kullanıldı.

Mart 2023'te Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Yetkilisi Mariya Lvova-Belova hakkında çıkarılan tutuklama emrinin, bu eylemlerin suçlu karakterini kanıtladığını vurgulayan Polonya Parlamentosu, uluslararası toplumu bu kararı uygulamaya ve Ukrayna halkına karşı işlenen savaş suçlarının faillerinin cezalandırılması için adımlar atmaya çağırdı.

RUSYA UKRAYNALI ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR!

Rus yetkilileri, sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya kaçırıyor. Rusya, işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocuklara fiziksel ve psikolojik baskı uyguluyor. Ukrayna’ya iade edilen çocuklar, Rusya’da aşağılandıklarını ve kötü muamele gördüklerini anlatıyor.

Ukrayna yönetimi, yaklaşık 20 bin Ukraynalı çocuğunun Rusya tarafından kaçırıldığını resmi olarak teyit edildiğini bildiriyor. Öte yandan Rus tarafı, işgal altındaki Ukrayna topraklarından 700 bin çocuğun kaçırılmasını, sözde tahliye bahanesine sığınarak savunmaya çalışıyor.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), çocuk kaçırma dahil Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.