SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya-Ukrayna sınır krizindeki son durum ne?

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna tahıllarının ticareti konusunda varılan anlaşmazlık nedeniyle Ukrayna ile sınırların kapatılması gerektiğine işaret etti. Öte yandan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, konuyla ilgili bir görüşmede bulunmadıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.02.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 29.02.2024 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya-Ukrayna sınır krizindeki son durum ne?

Polonyalı çiftçilerin, Avrupa ülkelerine ulaşması için yola çıkan Ukrayna tahıllarını dökerek yaptığı protestolar, sevkiyatı yavaşlattı. Kıyiv ve Varşova hükûmetleri arasındaki ipleri geren eylemler nedeniyle Ukrayna, tahıl ticaretini gerçekleştiremiyor. 

POLONYALI ÇİFTÇİLERİN EYLEMLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?

Polonya Başbakanı Donald Tusk, geçici bir süre için Ukrayna ile sınırıların kapatılmasına işaret etti. Tusk, 28 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sınırın geçici olarak kapatılması ve mal alışverişi yapılması konusunda Ukrayna tarafıyla da görüşüyoruz. Bunu yarın Polonyalı çiftçilerle de konuşacağım" dedi. Ukrayna'nın tahıl ihracatının yarattığı gerginliğe uzun vadeli bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Başbakan Tusk, "Sınırlarla (Ukrayna mallarının ihracatıyla ilgili) ilgili ciddi bir görüşmeye hazırız. Brüksel ve Kıyiv tarafından önerilen bu sınırlar bizim için kabul edilemez" ifadelerini aktardı. Ukrayna'ya yardım etmek istediklerini de dile getiren Tusk, Ukraynalı yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını bildirdi. 

İki ülke arasında çiftçi gerilimi! Polonyalı çiftçiler 160 ton Ukrayna  tahılını yere döktü

UKRAYNA, POLONYA SINIRLARINI KAPATMAYACAK

Ancak öte yandan Rus ambargosu altında kalan ve Rus saldırıları nedeniyle ilgili ülkelere ticaret yapamayan Ukrayna, Polonya tarafıyla aynı düşüncede değil. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Polonya ile herhangi bir sınır görüşmesi yapılmadığını ve sınırların kapatılmayacağını duyurdu. Kubrakov, "Ukrayna, Polonya ile sınırlarını kapatmayacak. Ukrayna tarafından hiç kimse bu konuda pazarlık yapmıyor. Halkımız, Rus saldırganına karşı savaşta varoluş mücadelesi veriyor. Bizim için istikrarlı bir sınır, bir hayatta kalma meselesidir. Dost Polonya'ya büyük saygı duyuyoruz ve yapıcı çözümler sunduk ve sınırdaki gerilimi hafifletmek için adımlar attık. Durumun çıkmaza girmemesi için Polonya hükümetinden uygun kararlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

POLONYALI ÇİFTÇİLER CEZALANDIRILACAK

Polonya İçişleri Bakanlığı Başkanı Marcin Kiyervinskıy, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna tahıllarının dökülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Polonya Radyosundan verilen bilgiye göre Kiyervinskıy, "Birçok yerde meydana gelen, nakliye sırasında tahılın etrafa saçılması kabul edilemez. Bu tür durumlara polis müdahale edecek ve suçlular tutuklanacaktır. Elbette bu bir suçtur. Polis ve Donald Tusk hükûmeti kamusal alanda bu tür anarşizme izin vermeyecektir" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.