SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ukrayna Tahılları

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ukrayna Tahılları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ukrayna Tahılları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Polonyalı çiftçilerin şiddetli tarım eylemi devam ediyor Haber

Polonyalı çiftçilerin şiddetli tarım eylemi devam ediyor

Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahıllarının ilgili ülkelere ihracatı, Avrupa ülkeleri aracılığıyla sağlanmaya çalışılıyor. Ukrayna'nın tahıl ihracatını öne sürerek Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikasını (Yeşil Anlaşma) eleştiren Polonyalı çiftçiler aylardır protesto eylemleriyle Varşova ve Kıyiv hükûmeti arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor.  POLONYALI ÇİFTÇİLER GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR Ukrayna tahıllarını taşıyan tırların önünü kapatarak ve tahılları yere saçarak eylem yapan Polonyalı çiftçiler, dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. Çiftçiler bu kez de 20 Mart 2024 tarihinde idam sahnesini tasvir ederek, "Yeşil Anlaşma Polonya tarımının ölümü demektir" sloganı attı. Başkentteki yolları trafiğe kapatan çiftçiler, polislerin müdahalesine havai fişek ve gaz bombasıyla karşılık verdi. Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'ın yeniden gündeme getirdiği habere göre, protestonun organizatörü Lukasz Komorowski, Yeşil Anlaşmanın sona ermesi için çağrıda bulundu.  UKRAYNA TAHILLARININ İLGİLİ ÜLKELERE İHRACATI İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi üçüncü yılına girdi. Savaşın başlamasıyla Vladimir Putin idaresindeki Rusya, Ukrayna tahıllarını abluka altına alarak ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç edilmesini engelliyor. Aynı zamanda tahıl limanlarını bombalayan Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilerek dünyayı gıda kriziyle tehdit etti. Engellere takılan Ukrayna tahılları, Polonyalı çiftçilerin Avrupa ülkeleri üzerinden ilgili ülkelere tedarik edilmesini şiddetle protesto ediyor. Polonyalı yetkililer, çiftçilerin gerekli cezaya çarptırılacağını söylese de Ukraynalı yetkililerle müzakere konusunda anlaştıklarını öne sürdü. Ukraynalı yetkililer ise söz konusu iddiayı yalandı.

Polonya-Ukrayna sınır krizindeki son durum ne? Haber

Polonya-Ukrayna sınır krizindeki son durum ne?

Polonyalı çiftçilerin, Avrupa ülkelerine ulaşması için yola çıkan Ukrayna tahıllarını dökerek yaptığı protestolar, sevkiyatı yavaşlattı. Kıyiv ve Varşova hükûmetleri arasındaki ipleri geren eylemler nedeniyle Ukrayna, tahıl ticaretini gerçekleştiremiyor.  POLONYALI ÇİFTÇİLERİN EYLEMLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK? Polonya Başbakanı Donald Tusk, geçici bir süre için Ukrayna ile sınırıların kapatılmasına işaret etti. Tusk, 28 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sınırın geçici olarak kapatılması ve mal alışverişi yapılması konusunda Ukrayna tarafıyla da görüşüyoruz. Bunu yarın Polonyalı çiftçilerle de konuşacağım" dedi. Ukrayna'nın tahıl ihracatının yarattığı gerginliğe uzun vadeli bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Başbakan Tusk, "Sınırlarla (Ukrayna mallarının ihracatıyla ilgili) ilgili ciddi bir görüşmeye hazırız. Brüksel ve Kıyiv tarafından önerilen bu sınırlar bizim için kabul edilemez" ifadelerini aktardı. Ukrayna'ya yardım etmek istediklerini de dile getiren Tusk, Ukraynalı yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını bildirdi.  UKRAYNA, POLONYA SINIRLARINI KAPATMAYACAK Ancak öte yandan Rus ambargosu altında kalan ve Rus saldırıları nedeniyle ilgili ülkelere ticaret yapamayan Ukrayna, Polonya tarafıyla aynı düşüncede değil. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Polonya ile herhangi bir sınır görüşmesi yapılmadığını ve sınırların kapatılmayacağını duyurdu. Kubrakov, "Ukrayna, Polonya ile sınırlarını kapatmayacak. Ukrayna tarafından hiç kimse bu konuda pazarlık yapmıyor. Halkımız, Rus saldırganına karşı savaşta varoluş mücadelesi veriyor. Bizim için istikrarlı bir sınır, bir hayatta kalma meselesidir. Dost Polonya'ya büyük saygı duyuyoruz ve yapıcı çözümler sunduk ve sınırdaki gerilimi hafifletmek için adımlar attık. Durumun çıkmaza girmemesi için Polonya hükümetinden uygun kararlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı.  Ukraine is not going to close its borders with Poland. No one from the Ukrainian side is negotiating about this. Our people are fighting for their existence in a war with the Russian aggressor. For us, a stable border is a matter of survival. We have great respect for friendly… pic.twitter.com/lgbLb3FRdK — Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) February 28, 2024 POLONYALI ÇİFTÇİLER CEZALANDIRILACAK Polonya İçişleri Bakanlığı Başkanı Marcin Kiyervinskıy, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna tahıllarının dökülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Polonya Radyosundan verilen bilgiye göre Kiyervinskıy, "Birçok yerde meydana gelen, nakliye sırasında tahılın etrafa saçılması kabul edilemez. Bu tür durumlara polis müdahale edecek ve suçlular tutuklanacaktır. Elbette bu bir suçtur. Polis ve Donald Tusk hükûmeti kamusal alanda bu tür anarşizme izin vermeyecektir" dedi.

Polonya'dan tahıl krizi konusunda net karar! Haber

Polonya'dan tahıl krizi konusunda net karar!

Vladimir Putin idaresindeki Rusya, 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırılarla birlikte, Ukrayna tahıllarının ihracatını engelliyor. Limanlara ve hububat taşıyan gemilere saldıran işgalci yönetim, dünyayı gıda krizi eşiğine yaklaştırdı. Tahılların ihracatı için farklı yollar deneyen Ukrayna, Avrupa üzerinden ilgili ülkelere hububat nakli sağlamaya çalışıyor.  Ukrayna'nın doğusudaki komşusu Polonya üzerinden sağladığı ihracat, çiftçilerin eylemi nedeniyle yeni bir soruna neden oldu. Polonyalı çiftçiler, tahılların tedarikini gerekçe göstererek Ukrayna'dan giden tırların içini boşaltıyor. Kıyiv ile Varşova arasında ipler gerilirken, Ukraynalı ve Polonyalı yetkililer konuya ilişkin açıklamada bulundu. UKRAYNA: DÖKÜLEN TAHILLAR KIYİV'E TANZİM EDİLMELİ Ukrayna Tarım ve Gıda Bakanı Birinci Yardımcısı Taras Vısotskıy, Polonya'da dökülen tahılların Ukrayna'ya tanzim edilmesi gerektiğini söyledi. Ukraynalı yetkililer toplamda  160 ile 180 ton tahılın zarara uğradığını kaydediyor. "SUÇLULAR CEZALANDIRILACAKTIR" Öte yandan Polonya tarafından da konuyla ilgili açıklama yapıldı. Polonya İçişleri Bakanlığı Başkanı Marcin Kiyervinskıy, Ukrayna tahıllarının dökülmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Polonya Radyosundan verilen bilgiye göre Kiyervinskıy, "Birçok yerde meydana gelen, nakliye sırasında tahılın etrafa saçılması kabul edilemez. Bu tür durumlara polis müdahale edecek ve suçlular tutuklanacaktır. Elbette bu bir suçtur. Polis ve Donald Tusk hükûmeti kamusal alanda bu tür anarşizme izin vermeyecektir" dedi.

Tahıl Koridoru üzerinden 25 milyon ton Ukrayna tahılı geçti Haber

Tahıl Koridoru üzerinden 25 milyon ton Ukrayna tahılı geçti

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı işgal girişimi ve topyekun saldırılarına tüm hızıyla devam ediyor. Sivilleri katleden ve kritik altyapı tesislerini vuran Rusya, savaşın ilk aylarında Ukrayna'nın tahıl sevkiyatına engel olarak Ukrayna tahıllarını abluka altına aldı. Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan Karadeniz Tahıl Koridoru sayesinde Ukrayna tahılları, 8 aydır ilgili ülkelere ihraç ediliyor.  19 Mart 2023 tarihi itibarıyla uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Türkiye üzerinden geçen Ukrayna tahılları 1.3 milyon tonu aştı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığının verilerine göre böylelikle Tahıl Koridoru üzerinden toplamda 25 milyon tonu aşkın hububatın ihracatı yapıldı.  TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş nedeniyle abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açıyor. Yola çıkan ilk gemi Lübnan’a gitmek üzere 1 Ağustos’ta Odesa Limanı’ndan İstanbul’a geldi. İstanbul Müşterek Merkezinde (MKM) denetimi yapılan 27 bin ton mısır yüklü gemi, 3 Ağustos’ta Türk kara sularından ayrılmak üzere limandan ayrıldı. RAZONİ ismini taşıyan geminin birkaç gün içinde Lübnan’ın Trablus Limanı’na varması bekleniyor. Öte yandan 120 günlüğüne imzalanan anlaşmaya bağlı olarak 26 milyon ton Ukrayna tahılının yıl sonuna kadar sevkiyatı yapılacak. Odesa, Çornomorsk ve Yujnıy Limanlarında çokça tahıl yüklü gemi limanda dünya pazarına açılmayı bekliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.