SON DAKİKA
Hava Durumu

Özgürlüğüne kavuşan Nariman Celal, Zelenskıy ile görüştü

Rusya tarafından 2021 yılında yasa dışı olarak alıkonulan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 28 Haziran'da gerçekleştirilen esir takasıyla Ukrayna'ya geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 29 Haziran'da Nariman Celal'i kabul ederek görüşme gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 21:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özgürlüğüne kavuşan Nariman Celal, Zelenskıy ile görüştü

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya ile yapılan son esir takasında Ukrayna'ya geldi.

28 Haziran 2024 tarihinde, yaklaşık 3 yıldır süren Rus esareti son bulan Nariman Celal'i, Kıyiv'de Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov karşıladı.

"RUS HAPİSHANELERİNDE BU UMUTLARA ÇOK İHTİYAÇLARI VAR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, hürriyetine kavuşan Celal'i 29 Haziran 2024 tarihinde kabul etti. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Nariman Celal, Volodımır Zelenskıy'e teşekkür ederek, "Beni ve diğer esirlerin kurtarılması sürecindeki şahsi katkılarınız için teşekkür ediyorum. İnsanları evlerine geri getiriyorsunuz ve bu çok büyük bir iş. Esaret altındaki erkek ve kadınlarımız esir takaslarının yapıldığını görüyor ve bu onlara dayanmak için umut veriyor. Rus hapishanelerinde bu umutlara çok ihtiyaçları var." dedi.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Nariman Celal'in Rus esaretindeyken yazmış olduğu mektupları okuduğunu belirtirken, süreç içerisinde eşi Leviza Celal ile görüştüğünü söyledi.

Zelenskıy, "Biliyorum, neredeyse hiç kimse buna inanmıyordu ama başardığımız için çok mutluyum." ifadelerini kullanırken, Celal cevaben "Ben buna her zaman inanıyordum." şeklinde konuştu.

NARİMAN CELAL RUS ESARETİNDEN KURTARILDI

Görüşmenin akabinde resmî sosyal medya sayfası aracılığıyla ayrıca bir açıklamada bulunan Zelenskıy, şu ifadelere yer verdi:

Bugün, Rus esaretinden başarılı bir şekilde eve getirdiğimiz Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile görüştüm.

İşgalciler onu 2021 yılında Kırım'da gözaltına aldılar ve o zamandan beri esir tutuyorlar. Esareti sırasında Nariman mektuplar gönderiyordu ve bunlardan birinde şöyle yazıyordu: "Biz sadece topraklarımızın bütünlüğü için değil, aynı zamanda toplumumuzun, güzel ve güçlü ulusumuzun birliği için de savaşıyoruz."

Bu güçlü sözler bize birlik sayesinde en zor hedeflere bile ulaşabileceğimizi hatırlatıyor. Tüm halkımıza güvenlik ve Ukrayna'ya barış getireceğiz. Yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Nariman'a bu toplantı ve verdiği güç için teşekkür ediyorum.

NARİMAN CELAL RUS ESARETİNDEN KURTARILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 28 Haziran 202+4 tarihinde yaptığı açıklamada Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen yeni esir takası sonucu 10 Ukrayna vatandaşının Rus esaretinden kurtarıldığını duyurmuştu. Zelenskıy, Ukrayna’ya iade edilen vatandaşlar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in de yer aldığını kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.