SON DAKİKA
Hava Durumu

Orban Ukrayna'da: Geçmişi unutup yeni sayfa açmak istiyor!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenskiy), 2 Temmuz 2024 tarihinde ülkesini ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Orban Ukrayna'da: Geçmişi unutup yeni sayfa açmak istiyor!

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığının 6 aylık süre için Macaristan'a geçmesinin ardından Başbakanlık görevini yürüten Viktor Orban, Ukrayna'ya ziyarette bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırılar ve işgal girişimi sonrasında ilk kez başkent Kıyiv'e giden Orban, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüştü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

"UKRAYNA İLE İKİLİ KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALAMAK İSTİYORUZ"

Orban, Ukrayna ile ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, "Diğer komşu ülkelerimizle yaptığımız anlaşmalara benzer şekilde Ukrayna ile de ikili küresel işbirliği anlaşması imzalamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Victor Orban, "geçmişteki tüm anlaşmazlıkları kapatmaya ve geleceğe odaklanmaya çalıştıklarını" söyledi.

Macaristan ile Ukrayna arasında çözülmesi gereken ve geçen yıllarda müzakere ettikleri pek çok konu olduğuna işaret eden Macar Başbakan, "Buraya ikili meselelerin çözümünde ilerleme kaydetmek için geldim." dedi.

Orban, geçen hafta Brüksel'de yapılan Avrupa Konseyi zirvesi çerçevesinde Volodımır Zelenskıy ile bugünkü görüşmenin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Orban ayrıca, Macaristan'ın mevcut fırsatlara göre Ukrayna ekonomisinin iyileştirilmesinde yer alacağını aktardı.

Barışın önemli bir konu olduğuna işaret eden Orban, şu ifadeleri kullandı:

Şu an içinde bulunduğumuz savaş Avrupa'nın da güvenliğini çok yoğun şekilde etkiliyor. Sayın Zelenskıy'ın barışın tesisi için yaptığı tüm girişimlerini takdir ediyoruz.Zelenskıy'a bu girişimlerin çok zaman aldığını söyledim. Uluslararası diplomasinin kuralları nedeniyle bu girişimler çok karmaşıktır. Zelenskıy'dan bunun farklı şekilde yapılıp yapılmayacağını düşünmesini istedim, önce ateşkes, sonra barış görüşmeleri. Çünkü ateşkes bu müzakerelerin hızlanmasını sağlayabilir.

"BU BELGE, TÜM İLİŞKİLERİMİZİ DÜZENLEYECEK"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy da Orban ile görüşmede ticaret, sınır ötesi iş birliği, altyapı, enerji ve insani konuları ele aldıklarını belirterek, "Bugün ele alınan tüm konulara ilişkin diyaloğumuzun içeriği ülkelerimiz arasında yeni bir ikili belgenin temelini oluşturabilir. Bu belge, tüm ilişkilerimizi düzenleyecek, Ukrayna ve Macaristan arasındaki ikili ilişkilere ayna tutacak ve halklarımızın Avrupa'daki birliğin tüm faydalarından yararlanmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Zelenskıy, Macaristan'a ilk Barış Zirvesi'ne katılımından dolayı teşekkür ederek, Budapeşte'nin ikinci zirvenin hazırlıklarına katılmasını umduğunu söyledi. Orban ile yaptıkları görüşmelerde Macaristan'ın ikinci zirve hazırlıklarında nasıl liderlik gösterebileceğini detaylı bir şekilde ele aldıklarını aktaran Zelenskıy, "Bu yıl ikinci bir zirve düzenleme fırsatı görüyoruz. Ve bunun için tüm hazırlık çalışmalarını önümüzdeki aylarda yapabiliriz. Macaristan'a desteği ve faaliyeti için minnettar olacağız." ifadelerini kullandı. 

Orban, Aralık 2023'te AB'nin Ukrayna'ya 50 milyar avroluk yardımını veto etmiş, daha sonra vetoyu kaldırmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.