SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek!

NATO-Ukrayna Konseyi, Rusya'nın Ukraynalı sivillere ve ülkenin altyapısına yönelik son saldırılarının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında 28 Ağustos'ta bir toplantı gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2024 20:59
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 21:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek!

NATO-Ukrayna Konseyi, Ukraynalı sivillere ve Ukrayna'nın altyapısına yönelik son ağır Rus hava saldırılarının ardından, Ukrayna'nın talebi üzerine 28 Ağustos 2024 Çarşamba günü toplandı. Müttefikler, Rusya'nın ayrım gözetmeyen saldırılarını şiddetle kınadı ve Ukrayna'nın savunmasını daha da güçlendirme taahhütlerini yeniden teyit etti.

"UKRAYNA'YA İHTİYAÇ DUYDUĞU TEÇHİZAT VE MÜHİMMATI SAĞLAMAYA DEVAM ETMELİYİZ"

NATO'nun resmî internet sayfasında yer alan bilgilere göre, toplantıya başkanlık eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. “Ukrayna her gün Rus füzelerini engelleyerek sayısız hayat kurtarmaya devam ediyor. Ancak Ukrayna'nın savunmasını sürdürebilmesi için daha fazla tedarik ve destek gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Rusya'nın son saldırısının ardından müttefikler bugün Ukrayna'ya askeri yardımlarını arttırdıklarını bir kez daha teyit ettiler." diyen Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya Rusya'nın işgaline karşı kendisini savunabilmesi için ihtiyaç duyduğu teçhizat ve mühimmatı sağlamaya devam etmeliyiz. Bu, Ukrayna'nın savaşta kalabilmesi için hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın topyekûn saldırı ve işgal girişimini başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana müttefikler Ukrayna'nın savunmasına eşi benzeri görülmemiş katkılarda bulundular. Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde çok sayıda müttefik, Ukrayna'ya daha fazla Patriot bataryası da dahil olmak üzere ilave stratejik hava savunma sistemleri göndereceklerini açıkladı ve müttefikler önümüzdeki yıl içinde birlikte en az 40 milyar avro güvenlik yardımı sağlama konusunda anlaştı. Müttefikler ayrıca Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitimin koordine edilmesi ve bu görevleri eylül ayında faaliyete geçecek olan yeni bir NATO komutanlığının üstlenmesi konusunda da mutabık kaldılar. 

Ukrayna'nın talebi üzerine, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşen toplantıya, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov da video bağlantısı aracılığıyla katıldı. Umerov toplantıda, müttefik ülkelere mevcut güvenlik durumu ve öncelikli kabiliyet ihtiyaçları hakkında bilgi verdi.

NATO-Ukrayna Konseyi Temmuz 2023'teki NATO Zirvesi'nde oluşturuldu ve NATO ile Ukrayna arasında ortak istişareler, karar alma ve faaliyetler için bir forum görevi görüyor. Konsey toplantılarına NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri ve Ukraynalı yetkililer katılmakta.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.