SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal, QHA'ya Kırım Platformundan beklentilerini anlattı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Platformu Liderler Zirvesi öncesinde Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal, QHA'ya Kırım Platformundan beklentilerini anlattı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Platformu Liderler Zirvesi öncesinde Kırım Haber Ajansına (QHA) zirveden ne beklediğini anlattı.

QHA’ya konuşan Celal, “Kırım Platformuna katılan ülkelerin Ukraynalı yetkililerle birlikte Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu bir kez daha teyit etmelerini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasında barışa ilişkin müzakerelerde, Ukrayna'nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının vatanı olan Kırım'ın pazarlık konusu olmayacağını umduğunu belirten Celal, “Savaşı durdurmak için Kırım'ın feda edilebilecek bir toprak parçası olarak görülmeyeceğini ve algılanmayacağını umuyorum.” dedi.

4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nin farklı oturumlarında Ukrayna'ya destek konusunda daha spesifik ve pratik konuların gayri resmi olarak tartışılacağından emin olduğunu kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı, “Platformun, her ne kadar sembolik bir değeri olsa da, öncelikle Kırım'ın kurtuluşuna yönelik belirli şeyler yapmak ve etkinlikler düzenlemek için tasarlandığını anlıyorum. Ve asıl önemli olan da bu.” şeklinde konuştu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.