SON DAKİKA
Hava Durumu

MH17 faciasının üzerinden 10 yıl geçti

Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde işgalci Rusya tarafından düşürülmesinin üzerinden 10 yıl geçti.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2024 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
MH17 faciasının üzerinden 10 yıl geçti

Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının Ukrayna’nın doğusunda düşürülmesinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Malezya Havayollarına ait uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetmişti. MH17 faciasına ait acılar halen tazeliğini korurken; bu vahşete imza atan işgalci Rusya Federasyonu hala facianın bedelini tam olarak ödemedi.

İŞGALCİ RUSYA, FACİAYA YOL AÇTI

17 Temmuz 2014'te Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçak, dönemin Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki Donetsk bölgesinde düşürülmüştü. Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan uçakta 80'i çocuk 298 kişi hayatını kaybetti.

Facia ile ilgili davanın karar duruşması, Kasım 2022'de Amsterdam'da bulunan Schipol Havalimanı yargı kompleksinde yapıldı. Yürütülen soruştuma kapsamında 3'ü Rus biri Rus yanlısı Ukrayna vatandaşı olan 4 kişi mahkemeye çıkarıldı. Bu kapsamda Rus vatandaşı Oleg Pulatov delil yetersizliğinden beraat ederken, Igor Girkin, Sergey Dubinsky ve Leonid Harçenko gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 

Tüm sanıklar şu anda Rusya’da saklanıyor (İgor Girkin, Rus ordusunu itibarsızlaştırma suçlaması çerçevesinde Rusya'da mahkum edildi), öte yandan mahkeme kararının zaman aşımı süresi yok.

AB’DEN RUSYA’YA FACİANIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENME ÇAĞRISI

Avrupa Birliği Konseyi facianın 10. yıl dönümü nedeniyle dün paylaştığı yazılı açıklamada, düşürülen Malezya Havayollarına ait uçaktaki hayatının kaybeden 298 masum insanı saygıyla andıklarını belirtilerek, “10. yıl dönümü çok acı anıları hatırlatıyor. Kurbanların ailelerine ve dostlarına bir kez daha en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." denildi.

Sivil uçağın Rusya Silahlı Kuvvetlerine ait “BUK” füze sistemiyle düşürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Avrupa Birliği bir kez daha Rusya Federasyonu'na bu trajedideki sorumluluğunu kabul etmesi ve adaletin yerine getirilmesi konusunda tam iş birliği yapması çağrısında bulunuyor." ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.