SON DAKİKA
Hava Durumu

Malta, Ukrayna'nın Barış Formülü konulu üçüncü zirveye ev sahipliği yapacak

"Ukrayna Barış Formülü" konulu 3. Ulusal Güvenlik Danışmanları Zirvesi, Malta’da 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak. Toplantıda, devlet liderleri düzeyinde Küresel Barış Zirvesi'nin hazırlanması için somut çözümlerin geliştirilmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2023 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2023 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Malta, Ukrayna'nın Barış Formülü konulu üçüncü zirveye ev sahipliği yapacak

"Ukrayna Barış Formülü" konulu üçüncü uluslararası zirve, 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde Malta’ta düzenlenecek. Zirve dış politika ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde gerçekleştirilecek. Bu zirve, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünün ele alındığı 3. uluslararası toplantı olma özelliği taşıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Yermak, dün akşam sosyal medya üzerinden zirveye dair açıklamada bulundu. Açıklamada Yermak, "Malta’da düzenlenecek olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünün uygulanmasına ilişkin ulusal güvenlik ve dış politika danışmanları düzeyindeki üçüncü toplantı, devlet liderleri düzeyinde Küresel Barış Zirvesi'nin hazırlanması için somut çözümlerin geliştirildiği bir platform haline gelmelidir" ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ ZİRVEYE 60 ÜLKEDEN TEMSİLCİ KATILACAK

Malta’daki zirveye şimdiden 60 ülkenin temsilcisinin katılımını teyit ettiğini belirten Yermak, “Bunlar Batı, Küresel Güney ülkeleri. Zirvede; barış formülünün gıda, enerji ve nükleer güvenlik boyutu, Ukrayna askeri personelinin ve Rusya tarafından kaçırılan çocukların iadesi dahil insani konular ve ayrıca Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ile ilgili maddeler ele alınacak.” açıklamasında bulundu.

İKİNCİ ZİRVE CİDDE'DE YAPILDI

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 5 Ağustos 2023 ve 6 Ağustos 2023 tarihlerinde "Ukrayna Barış Formülü" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı yapıldı. Toplantıda; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileri ile Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Birleşik Krallık gibi toplamda 40'tan fazla ülkenin temsilcisi bir araya geldi.

Farklı ülkelerin güvenlik ve siyasi danışmanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın önerdiği barış formülünü ele almak için ikinci kez toplandı. Bir önceki toplantı, Kopenhag şehrinde yapılmıştı. Toplantı, Ukrayna'nın Barış Formülü'nün uygulanması için en uygun mekanizmaları bulma amacıyla Ukrayna'nın girişimiyle düzenlendi. Ayrıca toplantı, barış formülünün uygulanması ve devlet liderlerinin Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlanması için ortak bir vizyon geliştirmeyi amaçladı.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan "Ukrayna Barış Formülü"nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.