Andriy Yermak adil ve sürdürülebilir barışın detaylarını anlattı
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna’nın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliği ve Avrupa’nın desteği ile barışa kavuşabileceğini ancak Rusya’nın paçasını kurtarmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Yermak, The Guardian için bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. Yermak’ın değerlendirme yazısı, Ukrayna heyeti ile ABD heyetinin Suudi Arabistan’da gerçekleştirdikleri görüşme sırada yayımlandı.
Yermak yazısına, “Suudi Arabistan'ın Cidde kentine vardığımda, Rusya Federasyonu'nun ülkemde üç yıldır sürdürdüğü savaşta ateşkes hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ukrayna ve ortakları arasında yapılan son görüşmeler, Ukrayna halkının 2014'te savaş başlamadan ya da 2022'den bu yana aşırı tırmanışa geçmeden önceki huzurlu yaşamlarına çok yakında döneceklerine dair büyük bir umut doğurdu.” ifadeleriyle başladı.
“HİÇ KİMSE SAVAŞIN SONA ERMESİNİ UKRAYNALILARDAN FAZLA İSTEYEMEZ”
Güçlü ABD liderliği ile barış ortamına döneceklerine inandıklarını kaydeden Yermak, “Uzun zamandır umut edilen barış ihtimali, her Ukraynalıyı ortak minnettarlığımız, endişelerimiz ve kararlılığımız üzerinde düşünmeye zorluyor: Son yıllarda aldığımız destek ve güven için minnettarlık, Avrupa'nın geleceği için endişe ve Ukrayna'nın demokratik, Avrupalı inançlarını yeniden teyit etme kararlılığı. Hiç kimse savaşın sona ermesini halkımızdan daha fazla isteyemez ancak hem adil hem de sürdürülebilir bir barış bulunmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“KALICI BARIŞ İÇİN KOŞULLAR VAR”
Ukrayna-Rusya Savaşı’nda ateşkesin sadece diplomatik jestlerle sağlanamayacağını vurgulayan Yermak, olası barışın kalıcı olmasını sağlamak için öncesinde “Rusya'ya siyasî ve mali baskı yaparak yeni bir çatışmanın maliyetini artırmak” gibi bir dizi koşulun yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Adil ve kalıcı bir barış için yerine getirilmesi gereken koşulları açıklayan Yermak şu ifadeleri kullandı:
İlk olarak, Ukrayna'ya gelecekteki bir ateşkes anlaşmasına güvenilirlik kazandıracak güvenlik garantileri verilmelidir. İkinci olarak Avrupa, Rusya'ya yönelik yaptırımları güçlendirmek ve artırmak için kararlı bir şekilde hareket etmelidir. Üçüncü olarak da Avrupa, Ukrayna'ya desteğini artırarak sürdürebilmek için dondurulmuş Rus varlıklarının kontrolünü ele almalıdır.
YERMAK’TAN AB LİDERLERİNE ÇAĞRI
Ukrayna’nın bu koşullarda ısrar etmesinin ardında Avrupa’nın kalıcı güvenliği için duyulan endişe olduğunu kaydeden Yermak, “Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik on yıldır devam eden saldırganlığı hafife alınamaz. Avrupa liderleri bunun farkındadır ve bu kritik zamanda onları geçtiğimiz perşembe günü Brüksel'de yapılan umut verici görüşmeleri yerine getirmeye çağırıyoruz.” dedi.
UKRAYNA İÇİN 20 MİLYAR AVRO
Bu bağlamda Yermak, AB liderleri tarafından kabul edilen ve Avrupa’nın savunma harcamalarında yeni bir döneme girdiğini belirten 800 milyar avroluk "ReArm Europe" (Avrupa’nın Yeniden Silahlanması) savunma planını işaret etti ve “Savunma harcamalarında mali esneklikle desteklenen Avrupa'nın savunma alanındaki stratejik özerkliğinin artırılması ihtiyacının giderek daha fazla kabul görmesi önemli bir adımdır.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Yermak, “Bu, Ukrayna'nın savunması için potansiyel 20 milyar avro ile birlikte tüm Avrupa için sağlam bir savunma mimarisi oluşturulmasına somut bir katkı sağlayacaktır.” dedi.
AVRUPA RUSYA’NIN GERİ GELMESİNE İZİN VEREMEZ
İnandırıcı bir caydırıcılığın herhangi bir ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşme şansının en yüksek seviyede olmasına yardımcı olacağına vurgu yapan Yermak, “Avrupa, Rusya'nın yeniden silahlanmasına, güçlerini yeniden oluşturmasına ve daha fazla Ukrayna toprağı ve kaynağı için geri gelmesine hizmet edecek bir ateşkese izin veremez.” şeklinde konuştu.
DAHA GÜÇLÜ YAPTIRIMLAR SAĞLANMALI
Bununla birlikte Yermak, AB tarafından kabul edilen Rusya’ya yönelik on altıncı yaptırım paketini hatırlattı ve daha güçlü yaptırımlar için çağrı yaptı:
Daha güçlü yaptırımlar finansal sistemdeki boşlukları kapatarak Avrupalı işletmelerin ve kurumların Rusya'nın savaş makinesini dolaylı olarak finanse etmesini önleyecek ve aynı zamanda gelecekteki tehditlerle başa çıkmak için bir emsal oluşturacaktır. Uzun vadede Avrupa'nın Rusya'ya olan bağımlılığının azalması jeopolitik güç ve piyasa istikrarı getirecektir.
Öte yandan Yermak, AB’nin 2025 yılı içerisinde 30,6 milyar avro mali destek sözü için minnettar olduklarını kaydetti.
RUSYA CEZASIZ KALMAMALI
Bununla beraber Yermak, “Avrupa'nın cephaneliğindeki en güçlü araçlardan birinin” Batılı finans kuruluşlarında tutulan 300 milyar avroluk dondurulmuş Rus varlıkları olduğunu ifade etti.
Bu varlıkların ambargo altında kalması ve elde edilen kârların Ukrayna'nın mali toparlanmasını sürdürmek için kullanılması gerektiğini vurgulayan Yermak, Rusya'nın cezasız kalmaması gerektiğine işaret etti. Bu bağlamda Yermak, “Rusya'nın saldırganlık savaşının ardından bu fonları geri almasına izin vermek feci sonuçlar doğuracaktır.” dedi.
ABD ÖNDERLİĞİNDE AVRUPA İLE BİRLİKTE BARIŞ
Yermak, ABD ile birlikte Avrupa’nın da olası barış sürecinde yer alması gerektiğine işaret etti ve “ABD'nin cömertliğini ve Ukrayna'da barışın sağlanmasına yönelik çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ancak AB de bu süreçte daha az önemli değildir. Gelecek nesiller için barış ve refahı garanti edecek bir güvenlik mimarisini ancak birlikte inşa edebiliriz.” şeklinde konuştu.
“AVRUPA DİRENÇLENMELİ”
Askerî, siyasi ve ekonomik açıdan daha güçlü, daha güvenli ve daha dirençli bir Avrupa’nın ortak hedef olduğunu kaydeden Yermak, gerçek anlamıyla bir ateşkesin sağlanması için ekonomik ve siyasi açıdan dirençli bir Avrupa’nın gerektiğini vurguladı.
Bu bağlamda Yermak, “Avrupa kendi güvenliğini sağlamak için harekete geçmeye hazır olmalı ve Rusya da amaçlarına ulaşmak için güç kullanmanın siyasi ve ekonomik maliyetini anlamalıdır.” ifadelerini kullandı.