SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan engel olamadı: AB'den Ukrayna'ya 1,4 milyar avroluk yardım

AB ülkeleri, yaptırımlar kapsamında dondurulan Rus varlık ve rezervlerinden sağlanan öngörülemeyen gelirlerin Ukrayna'ya destek amacıyla kullanılmasını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan engel olamadı: AB'den Ukrayna'ya 1,4 milyar avroluk yardım

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarının işletilmesinden elde edilen 1,4 milyar avroluk öngörülemeyen gelirin gelecek ay Ukrayna'ya sağlanması için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Lüksemburg'da dün düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan sonra basına açıklamalarda bulunan Borrell, bakanların savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rus varlıklarından sağlanan öngörülemeyen gelirin 1,4 milyar avroluk kısmının temmuz ayında Ukrayna'ya aktarılması konusunda anlaştığını ifade etti.

Borrell, bu tutarın hava savunması ile mühimmat sağlanması, savunma sanayisinin desteklenmesi ve insani yardım amacıyla kullanılacağına dikkat çekti. 

Karının, konuyu uzun süredir veto eden Macaristan'ın yokluğunda alındığını belirten Borrell, "Yasal açıdan bakıldığında, bu varlıkların nasıl kullanılacağına karar verilmesi sürecine katılmayan bir üye devletin, bu varlıkların hangi amaçlarla kullanılacağına karar verilmesi sürecine katılma hakkının olmadığını anlıyoruz.Bu engelleme olmadan çalışmalar hızlanacak.Liderler, Avrupa Konseyinin bir sonraki toplantısında Avrupa Barış Fonu için varlıkların aktarılması konusunu görüşecek." dedi.

AB, Ukrayna'ya askerî yardımlar için "Avrupa Barış Fonu" adlı bütçe dışı mali fonu kullanıyor.

200 MİLYON AVRO DONDURULDU

AB ülkeleri, Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rusya Merkez Bankasının yaklaşık 200 milyar avrosunu dondurdu.

Rus varlıklarını tutan finansal kurumlar, bunların vadesi geldikçe yeniden yatırım yaparak ciddi bir kazanç sağlıyor. AB, ana para yerine bundan elde edilen gelirleri hedef almak istiyor.

Macaristan ise, Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlamasını ve askeri yardımlar sağlanmasını desteklemiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.