SON DAKİKA
Hava Durumu

Macaristan'dan Ukrayna'ya ayrılacak fona yeşil ışık

Macaristan, Ukrayna'ya yıllık bütçesi 5 milyar avro olan bir askerî yardım fonu oluşturulmasına yönelik itirazlarını geri çekerek, Kıyiv’e istikrarlı silah tedarikini amaçlayan mekanizmanın modernizasyonu konusunda anlaşmaya varılmasının önünü açacak.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Macaristan'dan Ukrayna'ya ayrılacak fona yeşil ışık

Macaristan, Ukrayna'ya yıllık bütçesi 5 milyar avro olan bir askerî yardım fonu oluşturulmasına yönelik itirazlarından vazgeçecek. Kıyiv’e istikrarlı silah tedarikini amaçlayan mekanizmanın modernizasyonu konusunda anlaşmaya varılması noktasında engel çıkarmayacak.

MACARİSTAN RUSYA YANLISI TUTUMUNU DEĞİŞTİRİYOR MU?

Macaristan, yapılacak Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri toplantısında uzlaşmaya varılmasını engellemeyeceği bildirildi. Karar, Macaristan'ın bu hafta başlarında üye ülkelere Ukrayna'ya gönderdikleri silahlar için geri ödeme sağlayan AB'nin mevcut mekanizmasında reformlara karşı çıkan tutumunun tersine döndüğüne işaret ediyor.

Aralık ayında Macaristan, Kıyiv için 50 milyar avro değerinde ayrı bir ekonomik destek paketini veto etti ve bu durum, AB liderlerini ya Macaristan ile uzlaşmaya varmak ya da Macaristan'ın vetosunu geçersiz kılmak üzere 1 Şubat'ta Brüksel'de yeniden bir araya gelmeye sevk etti.

Macaristan ayrıca Avrupa Barış Fonu'ndan 500 milyon avroluk son dilimin ödenmesini de engelliyor. Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijarto, Ukraynalı mevkidaşı Dmıtro Kuleba ile 21 Ocak’ta yaptığı toplantı sonrasında ülkesinin tahsis edilen fonları destekleme konusunu yeniden değerlendirebileceğini söyledi.

AB, UKRAYNA'YA 5 MİLYAR AVROLUK ASKERİ YARDIM FONU AYIRACAK

AB, Ukrayna'ya yönelik 5 milyar avroluk askerî yardım fonunda reform yapmayı hedefliyor. Avrupa Barış Fonu olarak bilinen mevcut finansman mekanizmasının bir parçası olarak, AB üye ülkeleri Ukrayna'ya gönderdikleri silahlar için tazminat alıyor. Fonun büyüklüğü birkaç kez artırıldı, ancak tahsis ve ödeme kararları oy birliğiyle destek gerektiriyor.

AB'nin dış politika departmanı, Ukrayna'ya tahsis edilen 5 milyar avroda artışa ulaşmak için önerilen hedef konusunda mümkün olan en kısa sürede siyasi bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.