SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM'den Ukrayna Parlamentosuna Rüstem Umerov'un adaylığını destekleme çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna Parlamentosuna, Rüstem Umerov'un Savunma Bakanı olarak atanmasını öngören karar tasarısına destek verme çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2023 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM'den Ukrayna Parlamentosuna Rüstem Umerov'un adaylığını destekleme çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rüstem Umerov’un Savunma Bakanı görevine atanmasını öngören karar tasarısını bugün Ukrayna Parlamentosuna sundu. Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna milletvekillerine Umerov’un adaylığını destekleme çağrısı yaptı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 3 Eylül 2023 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un görevden alınacağını ifade etti ve yerine Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov'un getirilmesini önerdi. Zelenskıy'ın önerdiği isim olan Umerov'un, bakan olabilmesi için parlamentoda oylama yapılması gerekiyor. Bu oylamada, yeterli çoğunluk sağlanırsa Ukrayna'da ilk kez bir Kırım Tatarı hem de Kırım'ın işgalden kurtarılmasının gündemde olduğu savaş şartlarında Savunma Bakanı olacak.

ZELENSKIY, UMEROV'UN ADAYLIĞINI PARLAMENTOYA SUNDU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rüstem Umerov’un Savunma Bakanı görevine atanmasını öngören karar tasarısını, bugün Ukrayna Parlamentosuna sundu. Bundan önce parlamento, Zelenskıy’ın isteği üzerine istifasını sunan Oleksiy Reznikov’u Savunma Bakanı görevinden aldı.

KTMM'DEN UKRAYNALI VEKİLLERE ÇAĞRI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) yayımladığı açıklamada, milletvekillerine Rüstem Umerov’un adaylığını destekleme çağrısı yaptı. KTMM, Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının temsilcisi olan Umerov’un sürgünde doğduğunu ancak anavatanı Kırım'da büyüdüğünü, bağımsız Ukrayna’da yüksek öğrenim görerek iş hayatına atıldığını belirtti.

KTMM, "Rüstem Umerov'un profesyonel ve siyasi kariyerinin tüm aşamaları ve başarılı sonuçları, insani nitelikleri ve paylaştığı ilkeler göz önüne alındığında, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın teklifini desteklediğimizi ifade ediyoruz. Ayrıca Ukrayna milletvekillerine, Rüstem Umerov'un Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanması konusundaki karara destek verme çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. 2007 yılından beri Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yürütüyor.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.