SON DAKİKA
Hava Durumu

Kahovka Barajı bölgesinin ekosistemini eski haline getirmek için 10 yıl gerekli

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strilets, Kahovka Barajı'nın bulunduğu alanda ekosistemi eski hale getirmenin 10 yıl alacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2023 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2023 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kahovka Barajı bölgesinin ekosistemini eski haline getirmek için 10 yıl gerekli

Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strilets, 5 Temmuz 2023 tarihinde Ukrayna basınına verdiği demeçte işgalci Rusya’nın Kahovka Barajı'nı patlatmasının ardından bölgedeki ekosistemi eski haline getirmenin 10 yıl alacağını söyledi.

"DOĞANIN ONLARCA VE YÜZLERCE YILDA OLUŞTURDUĞU DEĞERLİ ALANLARI ESKİ HALİNE GETİRMEK 10 YIL SÜRECEK"

Strilets verdiği röportajda, "Hesaplarımıza göre, doğanın onlarca ve yüzlerce yılda oluşturduğu değerli alanları eski haline getirmek ne eksik ne fazla, 10 yıl sürecek" ifadelerine yer verdi. Bakan, 20 ülkeden uzmanın şu anda Kahovka Barajı'nın yıkımından etkilenen alanlarının restorasyon programı üzerinde çalıştığını söyledi.

1 MİLYON UKRAYNALININ KAYNAĞI OLAN SU KAYBEDİLDİ

Barajın yıkımının ardından oluşan zarara dikkat çeken Strilets, yaklaşık 1 milyon Ukraynalının ihtiyacını karşılayan ülkenin en değerli kaynağı olan suyu kaybettiğini vurguladı. Bakan, "Bugün rezervuardan çıkan suyun yüzde 73'ü Karadeniz'e döküldü, rezervuarın alanı yüzde 70-80 azaldı” açıklamasını yaptı. Bakan, bölgedeki canlı varlığının da zarar gördüğünü ifade ederken, “Terör eylemi sonucunda 80 bin hektardan fazla korunan doğal alan sular altında kaldı. Bugün sular neredeyse çekildi ama arazi uzun süre temizlenecek. Endemik hayvan türlerinin potansiyel olarak yok olma tehlikesi var" dedi.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde gece saatlerinde Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor. Patlamadan bir süre sonra Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin su altında kaldığı bildirildi. Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.