SON DAKİKA
Hava Durumu

ISW: Rus komutanlığı, savaş esirlerin infazını teşvik ediyor

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), son zamanda artan Ukraynalı savaş esirlerinin maruz kaldığı infaz vakalarının Rus komutanların teşvikleriyle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ISW: Rus komutanlığı, savaş esirlerin infazını teşvik ediyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) analistleri, son dönemde Ukraynalı esir askerlere yönelik infaz vakalarının arttığına dikkat çekti. Uzmanlar bu durumun, Rus komutanların emirleri veya teşvikleriyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Askerî analistlerden oluşan Deep State grubu, Rus askerlerin, Kursk bölgesinde 10 Ekim 2024 tarihinde 9 Ukraynalı esir askeri infaz ettiğini bildirdi. Verilen bilgiye göre, Ukraynalı insansız hava aracı operatörleri, cephaneleri tükendiği için rastaladıkları Rus güçlerine teslim olmak zorunda kaldı. Ancak Rus askerleri, silahlarını teslim ettikten sonra esir aldığı Ukrayna askerlerini kurşuna dizdi. 

RUS KOMUTANLAR ESİR İNFAZLARINA GÖZ YUMUYOR

ISW uzmanları, Ukraynalı esir askerlerin infaz vakalarındaki artışın, Rus komutanlarının emirleri veya teşvikleri ile bağlantılı olduğunu tahmin ediyor. Bilinen en büyük infaz vakası 1 Ekim 2024’te meydana geldi. O gün Pokrovsk istikametinde esir düşen 16 Ukraynalı asker, Rus güçleri tarafından kurşuna dizilmişti.

Raporda, "ISW, Rus askerleri tarafından infaz edilen Ukraynalı savaş esirlerine ilişkin görüntüleri ve raporları takip etmeye devam ediyor ve çeşitli cephelerde Rusya'nın Ukraynalı savaş esirlerine yönelik kötü muamele uygulamalarının arttığını gözlemliyor. Bu tür uygulamaların, belirli Rus komutanları tarafından onaylandığı veya en azından göz yumulduğu anlaşılıyor.” ifadeleri yer aldı. 

Rus askerlerin vahşeti dışında sivil Rusların kan donduran davranışlarına da dikkat çekilen raporda, Kremlin yanlısı birçok Rus askerî blog yazarın, Rus askerlerine sık sık Ukraynalı savaş esirlerinin infazlarının sayısını artırma çağrısında bulunduğu aktarıldı.

LUBİNETS, BM VE KIZILHAÇ'A MEKTUP GÖNDERDİ

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets (Dmytro Lubinets), son infaz vakalarıyla ilgili, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesine başvurarak, bu tür eylemlerin Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekti. Lubinets, “Bu eylemler cezasız kalmamalı ve düşman tamamen sorumlu tutulmalıdır. Rusya, savaşın tüm kurallarını ve geleneklerini ihlal eden terörist bir devlettir. Uluslararası toplum bu tür suçlara göz yummamalıdır!” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.