SON DAKİKA
Hava Durumu

ISW: Putin’in “zafer teorisi” savaşı uzatacak

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zafer teorisinin, savaşı uzatmaya ve Ukrayna devletini yıkma kararlılığını güçlendirmeye yarayacağını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ISW: Putin’in “zafer teorisi” savaşı uzatacak

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), 30 Haziran 2024 tarihinde bir rapor yayımladı. Raporda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişini sonsuza kadar sürdürebileceğini iddia ettiği zafer teorisinin, savaşı uzatmaya ve Ukrayna devletini yıkma kararlılığını güçlendirmeye teşvik edeceğine işaret edildi.

BATI DESTEK VERMEK İÇİN HIZLANMALI!

Rapora göre; Batı’nın Putin'in zafer teorisine meydan okumak, Ukrayna ve müttefikleri için kabul edilebilir bir barış sağlamak amacıyla savaşın uzatılmasını önlemek üzere karşı saldırı operasyonları için Ukrayna'ya gerekli desteği hızla sağlaması gerekiyor.

ISW raporunda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın dün  ABD merkezli Philadelphia Inquirer ile yaptığı röportaja değinerek bu çıkarımını destekledi. Zelenskıy röportajda, Batı'nın Rus istikrarı konusundaki endişeleri nedeniyle Ukrayna'nın tam zaferini zorlamaktan korktuğundan ve bu korkunun Putin'in mümkün olduğunca çok Ukrayna topraklarını ele geçirmeye çalışmasına izin verdiğinden endişe ettiğini belirtti.

Zelenskıy, her Rus ilerlemesinin Rusya'nın pazarlık gücünü güçlendirdiği ve Putin'in Ukrayna'ya karşı gelecekteki saldırganlığa hazırlanmasına izin verecek bir ateşkesi sürdürmek için uygun anlarda bu pazarlık gücünü kullanmayı seçebileceği konusunda uyarıda bulundu.

PUTİN'İN ZAFER TEORİSİ 

Putin'in zafer teorisi, Rus kuvvetlerinin kademeli ilerlemeye devam edebileceği, Ukrayna'nın önemli karşı saldırı başarıları elde etmesini önleyebileceği ve bir yıpratma savaşını kazanabileceği inancını kapsıyor. Raporda bu noktada şu ifadeler yer aldı:

“Rus askeri komutanlığı şu anda, hızlı manevralarla operasyonel olarak önemli kazanımlar elde etmeyi amaçlayan büyük ölçekli ayrı bir saldırı operasyonu yürütmek yerine kademeli taktik kazanımlar elde eden tutarlı saldırı operasyonlarına öncelik veriyor. Putin ve Rus askeri komutanlığı, büyük mobil saldırılardan ziyade, Ukrayna'da kazanımlar elde etmenin daha garantili bir yaklaşımı olarak muhtemelen kademeli saldırı operasyonlarını görüyor ve Rus kuvvetlerinin aylarca, hatta yıllarca bireysel operasyonel olarak önemli hedefleri takip etmek zorunda kalabileceği gerçeğini kabul ediyor gibi görünüyor.”

Uzun süren bir savaşın Putin’in çıkarlarına uygun olduğu belirtilen raporda, Rus kuvvetlerinin savaş ilerledikçe mevcut beyan ettiği toprak hedeflerine ulaşma olasılığının daha yüksek olacağı ifade edildi. Ayrıca raporda uzun süren bir savaşın, Putin’in açıkça yeni bölgesel hedefler belirlemesine yol açacağı öngörülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.